Za nami uroczyste otwarcie Branżowego Centrum Umiejętności w zawodzie cukiernik, które powstało przy Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu. To jedyny taki obiekt w Polsce, który kształci specjalistów dla branży cukierniczej.
Tym samym w Wieluniu zakończono inwestycję, która jeszcze kilka lat temu była jedynie ambitnym planem. Branżowe Centrum Umiejętności w zawodzie cukiernik, które oficjalnie otwarto 5 grudnia 2025 r., to nowoczesna przestrzeń stworzona z myślą o edukacji, szkoleniach i prezentacji współczesnych trendów w branży słodkiej gastronomii.
W programie oficjalnego otwarcia znalazła się prezentacja świeżo ukończonego centrum oraz jego partnerów, dzięki którym powstanie BCU nabrało realnego tempa. Podkreślono, iż obiekt ma służyć nie tylko uczniom „Gastronomika”, ale także osobom szkolącym się zawodowo, nauczycielom i lokalnym przedsiębiorcom, którzy chcą rozwijać swoje umiejętności.
Od potrzeby do działania
Podczas otwarcia dyrektor Zespołu Szkół nr 1, Elżbieta Urbańska-Golec, przypomniała, iż pierwsze rozmowy o potrzebie zmian toczyły się jeszcze przed 2023 rokiem. Partnerzy szkoły sygnalizowali, iż poziom kształcenia zawodowego wymaga unowocześnienia. To stało się impulsem do przygotowania projektu i przystąpienia do konkursu dotacyjnego organizowanego przez Ministerstwo Edukacji Narodowej za pośrednictwem Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji. Wniosek szkoły został zaakceptowany, co otworzyło drogę do realizacji inwestycji.
Łączny koszt przedsięwzięcia przekroczył 12 milionów złotych, z czego ponad 11 milionów złotych pokryła ministerialna dotacja. Resztę dołożyło Starostwo Powiatowe w Wieluniu. Dzięki tym środkom budynek warsztatów gastronomicznych Zespołu Szkół nr 1 przy ul. Wojska Polskiego 17 w Wieluniu zmienił się nie do poznania – zachowano adekwatnie tylko konstrukcję, a całą przestrzeń wyposażono od nowa. Powstały nowoczesne pracownie, w tym laboratorium analizy żywności oraz pracownia produkcji lodów.
Uroczyste otwarcie z udziałem partnerów i samorządowców
W oficjalnym otwarciu BCU uczestniczyli przedstawiciele Powiatu Wieluńskiego, partnerów Zespołu Szkół nr 1, kuratorium oświaty w Łodzi oraz reprezentanci instytucji odpowiedzialnych za realizację programu BCU. Otwarcie stało się okazją do zaprezentowania nowego zaplecza dydaktycznego, które ma kształcić kolejne pokolenia cukierników, a jednocześnie wspierać lokalną branżę gastronomiczną.
Sporo zdjęć z otwarcia oraz z poszczególnych pomieszczeń BCU zobaczycie na naszym Facebooku:














