Katarzyna Bosacka w jednym ze swoich najnowszych nagrań poruszyła temat tłuczenia kotletów przez folię. W jej materiale wystąpiła dr hab. nauk medycznych i nauk o zdrowiu Aleksandra Rutkowska. Ekspertka wyjaśniała, dlaczego lepiej zrezygnować z tego nawyku. Warto zaznaczyć, iż Rutkowska od trzynastu lat bada wpływ plastiku na nasze zdrowie.
REKLAMA
Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi:
Katarzyna Bosacka poruszyła istotny temat
"Lepiej tego nie róbcie… Kawałki plastiku mogą znaleźć się w Waszym mięsie…" - czytamy w opisie nagrania na Instagramie. Jak wyjaśnia Aleksandra Rutkowska, mikroplastik, który znajdzie się w produkcie, będzie następnie odkładał się w naszym organizmie. Może między innymi dostać się do nerek, wątroby, naczyń krwionośnych i do mózgu. Z czasem skutki tego mogą okazać się bardzo poważne. - Prowadzi to do przewlekłego stanu zapalnego i dysfunkcji tych narządów - przekazała ekspertka.
Co sprawdzi się więc zamiast folii? Zdaniem Rutkowskiej możemy wykorzystać bawełnianą ściereczkę lub papier do pieczenia. W tym drugim przypadku warto jednak zwrócić uwagę na istotną kwestię. - Ważne jest, aby nie był powleczony żadnymi dodatkowymi, szkodliwymi substancjami, które mogłyby się uwalniać do kotletów - powiedziała. Inne elementy, z których zdaniem ekspertki lepiej zrezygnować to:
patelnia z nieprzywierającą powłoką (najlepsze będą żeliwne albo stalowe),
plastikowe deski (jej zdaniem znacznie lepiej sprawdzą się te drewniane).
Wiele osób popełniało ten błąd. "Już tego nie robię"
Nagranie wzbudziło spore zainteresowanie. Okazuje się, iż wiele osób tak robiło, gdyż tłuczenie kotletów przez folię wydawało im się bardzo wygodną opcją. "A tak mi z folią było wygodnie", "Już tego nie robię" - możemy przeczytać w sekcji komentarzy pod filmem Katarzyny Bosackiej na Instagramie. Czy korzystasz z folii w czasie przyrządzania kotletów? Zachęcamy do udziału w naszej sondzie.