Wielkopolska tradycja Wielkanocna. Będą go trzeć na czas

wpoznaniu.pl 18 godzin temu

Wszystko po to, aby tradycji stało się zadość. W wielkopolskim Chrzanie gospodynie będą tarły… chrzan. Koła Gospodyń Wiejskich z całego województwa mogą się zgłaszać do 24 marca.

Właśnie ogłoszono kolejną edycję konkursu „Tarcia chrzanu w Chrzanie – Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne”. Będzie to konkurs w tarciu chrzanu na czas. Korzeń ma bardzo charakterystyczny smak. Używany jest nie tylko za względu na walory smakowe, ale również od wieków stosuje się go z powodu wartości leczniczych. Wydarzenie w Chrzanie promuje kuchnię regionalną, a Koła Gospodyń Wiejskich z tej okazji przygotują potrawy na bazie lokalnych receptur. Ich motywem przewodnim będzie oczywiście chrzan i zbliżający się czas świąt Wielkanocnych.

– Trzecia edycja konkursu na najlepszą potrawę z chrzanem oraz tarcia chrzanu organizowana przez Zarząd Województwa Wielkopolskiego oraz Gminę Żerków staje się swoistą tradycją, która gromadzi Koła Gospodyń Wiejskich z całego Regionu. Organizacja konkursu ma na celu popularyzację rośliny ale także licznych tradycji świątecznych i kulinarnych związanych z Wielkanocą. Zainteresowanie Wielkopolskich KGW udziałem w tego typu wydarzeniach jest ogromne. W ubiegłorocznej edycji uczestniczyło blisko 100 Kół z całego Regionu – mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

Finał tegorocznej edycji konkursu odbędzie się 5 kwietnia. Odbędzie się on w dwóch kategoriach:: tarcia chrzanu na czas oraz na potrawę z chrzanu lub z chrzanem. Koła Gospodyń Wiejskich będą miały 3 minuty, aby zetrzeć chrzan. Natomiast podczas przygotowania potrawy z chrzanem lub z chrzanu ocenie poddane zostaną: sposób prezentacji potrawy, w tym: wygląd, estetyka, oryginalność i sposób podania.

Inspiracja dla młodych pokoleń

– Konkurs to także inspiracja młodych pokoleń do czerpania z dziedzictwa przodków i aktywnego udziału w życiu lokalnych organizacji i społeczności. Emocji dostarczy rywalizacja w konkurencji tarcia chrzanu na czas, która pokazuje iż uczestnicy rywalizacji muszą posiadać także dużą siłę i sprawność fizyczną. Dzięki tego typu inicjatywom promowany jest wielkopolski dorobek kulinarny poczucie tożsamości regionalnej a przede wszystkim uczestnicy mogą poznać inne receptury potraw – dodaje Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski

Czytaj także: Patrz pod nogi. One budzą się do życia

Error happened.
Idź do oryginalnego materiału