Wielkanocne tradycje w Miętnem: Warsztaty z Kołem Gospodyń z Woli Rębkowskiej [WIDEO]

egarwolin.pl 9 godzin temu
W Powiatowym Centrum Kultury i Promocji w Miętnem odbyły się warsztaty wielkanocne, podczas których Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z Woli Rębkowskiej przybliżyło tradycje pieczenia babek, mazurków i paschy oraz lokalne zwyczaje świąteczne. Zapraszamy do obejrzenia filmu z tego wydarzenia, który prezentuje kulinarne sekrety i opowieści o wielkanocnych obyczajach. 8 kwietnia Powiatowe Centrum Kultury i Promocji w Miętnem we współpracy z Kołem Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Woli Rębkowskiej zorganizowało warsztaty wielkanocne, które wypełniły dworek zapachami tradycyjnych babek i babeczek.

Warsztaty rozpoczęły się od pieczenia klasycznych wielkanocnych babek i mniejszych babeczek, które zachwyciły uczestników smakiem i wyglądem. Uczestnicy poznali także tajniki przygotowania mazurków na kruchym spodzie, zdobionych bakaliami i czekoladą oraz paschy – deseru z twarogu, którego sztuka polega na idealnej konsystencji. – Eksperymentuję z przepisami, by pascha nie kruszyła się, ale też nie była zbyt mazista – opowiadała jedna z uczestniczek, dzieląc się wspomnieniami z rodzinnej kuchni.

Goście, wśród nich starosta Iwona Kurowska i poseł Grzegorz Woźniak, opowiedzieli o domowych tradycjach. – U mnie królują mazurki i czerwony barszcz z jajkiem, szynką i kiełbasą – mówiła starosta. Poseł wspominał święc
Idź do oryginalnego materiału