

Stoły uginały się od pyszności. W Brożcu odbyła się Wystawa Stołów Wiosennych. To międzynarodowa prezentacja tradycyjnych potraw wielkanocnych organizowana w ramach Dni Partnerstwa. Na stoiskach prezentowały się panie ze Związków Kobiet Śląskich i Kół Gospodyń Wiejskich. Nie zabrakło też reprezentacji z Czech. Można było podziwiać i degustować.
Choć tradycje są podobne, to potrawy na poszczególnych stołach się różniły.
– Na naszym stole są tradycyjne potrawy wielkanocne. Przede wszystkim są babki, zajączki i baranki z ciasta drożdżowego. Jest ciasto do kawy – przepyszne z kremem karmelowym. Babeczki w postaci owieczek, no są jajeczka, nasza śląska sałatka warstwowa, są zwierzątka z marcepanu i inne ciasteczka – mówi Edyta Krajczy z Ucieszkowa.
– Na naszym stole tradycyjnie ciasta, deserki, na słodko, na słono, kanapki z różnymi pastami świątecznymi – mówi Weronika Polok z KGW Rozkochów.
– Mamy typowe potrawy świąteczne takie jak babki wielkanocne, tort świąteczny, sernik no i takie wytrawne potrawy – mówi Teresa Chałupnik ze ZŚKW Nowy Browiniec.
A jakich potraw nie może zabraknąć na świątecznym stole?
– Jajek na pewno, sól bo ją święcimy i przede wszystkim chleb – mówi jedna z pań odwiedzających wystawę w Brożcu.
Podczas wydarzenia można było też posłuchać o tradycjach wielkanocnych zarówno w Polsce jak i w Czechach.














autor: MGP