Wielkanocne smaki Polski. Tradycyjne potrawy ze Śląska, Podlasie i Małopolski

swiatoze.pl 7 godzin temu
Zdjęcie: Wielkanocne smaki Polski. Tradycyjne potrawy ze Śląska


Polska kuchnia wielkanocna jest niezwykle bogata i różnorodna – każdy region ma unikalne dania, które co roku trafiają na świąteczne stoły. Należy do nich między innymi kiszka ziemniaczana, święconka po królewsku i moczka wielkanocna.

Podlasie: kiszka ziemniaczana i pascha z tradycji prawosławnej

Podlasie słynie z potraw łączących smaki polskie, litewskie i białoruskie. Na wielkanocny stół w tej części Polski trafia między innymi kiszka ziemniaczana – danie przygotowywane z tartych ziemniaków, cebuli i boczku, pieczonych w jelicie wieprzowym. To tradycyjna potrawa często podawana jako dodatek do innych dań mięsnych.

W słodkim menu króluje pascha – deser, który przywędrował na Podlasie z tradycji prawosławnej. Przygotowuje się ją z twarogu, śmietany, masła, cukru i bakalii. Pascha ma formę ściętej piramidy i często dekorowana jest krzyżem lub inicjałami „XB” – od „Christos Woskresie”, czyli „Chrystus Zmartwychwstał”.

Śląsk: królewska święconka i wielkanocna moczka

Jednym z najbardziej charakterystycznych śląskich zwyczajów jest bogata święconka, do której mieszkańcy dodają nie tylko klasyczne produkty (jajka, chleb, sól, kiełbasę), ale również drożdżowe baby śląskie z lukrem i rodzynkami, czy specjalne paszteciki mięsne.

W niektórych domach, szczególnie na Górnym Śląsku, można spotkać również moczkę wielkanocną. Przygotowuje się ją z piernika, bakalii, suszonych owoców i piwa, tworząc gęsty, aromatyczny deser o korzennym smaku.

Czy Wielkanoc bez jaj jest możliwa?

Małopolska: pieczeń rzymska i sernik krakowski

W Małopolsce świąteczne menu jest pełne tradycyjnych smaków. Na świątecznych stołach nie może zabraknąć wielkanocnej pieczeni rzymskiej, przygotowywanej z mięsa mielonego z dodatkiem jajek, ziół i przypraw. Często w środku układa się ugotowane na twardo jajka – po przekrojeniu tworzą efektowny wzór, który doskonale prezentuje się na stole.

Na deser podawany jest sernik krakowski – wypiek z tłustego twarogu, z dodatkiem wanilii i rodzynek, pieczony na cienkim spodzie z ciasta kruchego i ozdobiony charakterystyczną kratką.

Źródła: podroze.onet.pl, rmfmaxx.pl, magazyn-kuchnia.pl

Fot. Canva

Idź do oryginalnego materiału