Tradycje Wielkanocne to jedna ze sztandarowych imprez organizowanych przez Ośrodek Kultury Gminy Lubin oraz samą gminę. Co roku przyciągają wielu mieszkańców, którzy chcą spróbować pyszności przygotowanych przez gospodynie na kulinarny konkurs. Nie brakuje też chętnych do wzięcia udziału w konkursach na palmę wielkanocną czy świąteczną kartkę. Nie inaczej było w tym roku.
Kolorowy sernik na zimno przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich Buczynianki zdobył Grand Prix tegorocznego konkursu kulinarnego. W szranki stanęło 16 Kół Gospodyń Wiejskich oraz grup, które przygotowały swoje potrawy.
– Jak co roku liczba chętnych nas zaskoczyła. Tym razem do konkursu zgłosiło się 16 Kół Gospodyń Wiejskich. jeżeli chodzi o desery to tym razem króluje sernik. Mamy trzy kategorie i trzy możliwości rywalizacji. Oczywiście oceniamy też przystrojenie domku, które ma nas wprowadzić w świąteczny nastrój – powiedziała nam Magdalena Dubińska, dyrektor Ośrodka Kultury Gminy Lubin. – Te konkursy to nie tylko okazja do spotkania się i spędzenia miło czasu, ale również wymiana doświadczeń. Przepisy na najlepsze potrawy, które zaprezentowano w ramach konkursów kulinarnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce z przepisami.
Ocenie jury poddano danie główne, potrawę z jajek i właśnie sernik.
– Na konkurs przygotowałyśmy królika w marchewce, jajka z kruszonką i sernik dubajski – powiedziały gospodynie z KGW Szminką Malowane. – Ten królik to nasze rodzinne tradycje. Nasi rodzice przygotowywali królika na święta, dlatego postanowiłyśmy to danie zgłosić do konkursu. Oprócz tego na stoisku można znaleźć babeczki, gniazdka w czekoladzie, jajka faszerowane i ciasto bezglutenowe oraz naturalne soki.
Skowronki z Gorzycy po raz trzeci wystartowały w konkursie kulinarnym. Na konkurs przygotowały pastę jajeczną w babeczkach, faszerowane jajka i sernik wielkanocny.
– A dla odwiedzających nasze stoisko mamy pasztet jajeczny, sałatkę jarzynową tradycyjną, jajka faszerowane na różne sposoby oraz lawendową lemoniadę. Farsz do jajek jest z pieczarkami, twarożkiem i rzodkiewką, serem topionym i kiełkami – wszystko proste, dobre i pięknie podane – zapewniały Skowronki.
Do konkursu stanęli również przedstawiciele sołectwa Zimna Woda.
– Koła Gospodyń Wiejskich z prawdziwego zdarzenia nie mamy, ale nasze stanowisko i potrawy, które mamy, przygotowywali wszyscy chętni mieszkańcy – powiedziała nam sołtys Edyta Szymańska. – Na konkurs zgłosiliśmy oszukany sernik bo jest bez sera, białe kiełbaski w boczku i jajko a’la burger. A na stanowisku mamy galaretki i ciasteczka wielkanocne dla najmłodszych, mamy też pesto z czosnku niedźwiedziego ze świeżą bagietką, jest też sernik, nasze burgery i baranek z chleba.
Każdego z konkursowych dań spróbowali członkowie jury. Ale na ich werdykt przyszło długo czekać bo decyzja nie była łatwa. W tym czasie mieszkańcy mogli wysłuchać koncertu Unique String Quartet z repertuarem inspirowanym muzyką Coldplay oraz serialem „Bridgertonowie”. Na scenie wystąpił również gminny zespół wokalny Osieczanki.
Jak już wspomnieliśmy Grand Prix konkursu kulinarnego zdobył Kolorowy Sernik na Zimno Buczynianek, a w pozostałych kategoriach wyniki konkursu przedstawiają się następująco:
Świąteczny obiad:
1. miejsce Królik w marchewce KGW Skowronki Gorzycy
2. miejsce Żur z jajem Stowarzyszenia Razem dla Chróstnika
2. miejsce Karkówka z kapustą, grzybami i Boczkiem KG Krzeczyn Wielki
2. miejsce Specjał Damiana z Sołectwa Raszówka
3. miejsce Karkówka w miodzie i musztardzie Sołectwa Kłopotów
Jajko w roli głównej:
1. miejsce Faszerowane jajka Składowianek
2. miejsce Jajka w różnym wydaniu Siedlecka Nuta
2. miejsce Ale jaja Klubu Pod Garami
3. miejsce Jajko w chrupiącej oprawie Żony Księginic
Ciasta:
1. miejsce Wiosenne przesilenie Gorzelinianki
2. miejsce Wielkanocny Sernik Dąbrowianki
2. miejsce Sernik gospodyń z Bukownej
3. miejsce Sernik wielkanocny Sołectwa Zimna Woda
3. miejsce Sernik z polewa i pistacjami Sołectwa Wiercień
3. miejsce Sernikdubajski KGW Szminką Malowane.
Za najpiękniej ozdobiony domek uznano stoisko Żon z Księginic.