Wielkanocne przepisy – Kamil Skrok i biała kiełbasa na trzy sposoby

jemywlodzi.pl 6 miesięcy temu

Wertujecie już internet w poszukiwaniu oryginalnych przepisów na Wielkanocne dania? Mamy dla was trzy pyszne propozycje z wykorzystaniem białej kiełbasy.

Parę dni temu firma Kawiks rzuciła nam Wielkanocne wyzwanie. Przygotować dania z wykorzystaniem ich surowej białej kiełbasy z certyfikatem QAFP. Oczywiście podjęłyśmy rękawice i przekazałyśmy je Szefowi Kuchni Powidok bistro by Stacja Zero. Wiedziałyśmy, iż Kamil Skrok wyczaruje z niej pyszne dania, ale te przerosły nasze oczekiwania. Gwarantujemy wam, iż jak raz zrobicie kiełbasę z tych przepisów, to będziecie ją jeść nie tylko od święta. A jeżeli szukacie dobrych wędlin, pasztetów i kiełbasy na wielkanocny stół, to koniecznie sprawdźcie linię wyrobów w Kawiksie sygnowaną znaczkiem QAFP – Systemem Gwarantowanej Jakości Żywności.

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym z jajkiem

Składniki na jedną porcję:

  • Surowa biała kiełbasa z szynki Kawiks 1 szt.
  • Słodka śmietana 30% 100 ml
  • Chrzan śmietankowy 3 łyżki
  • Jajka na twardo 2 szt
  • Cebula biała 1 szt
  • Świeże zioła (szczypiorek, nać pietruszki, koper)
  • Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia 20 ml
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Miód do smaku
  • Sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie
Puree ziemniaczane

Wykonanie
Kiełbasę parzymy we wrzątku ok. 20 minut. Następnie nacinamy w kratkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę i zioła drobno siekamy. Do rondelka wlewamy odrobinę oleju rzepakowego, dodajemy masło i rozpuszczamy. Następnie dodajemy posiekaną cebulę do zeszklenia, po czym dorzucamy chrzan i dobrze mieszamy. Gdy masa jest jednolita dolewamy śmietankę i dalej mieszamy. Doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Sos jest gotowy. Ugotowane jajka siekamy i mieszamy z ziołami – część ziół można zostawić do ozdobienia dania.

Kiełbasę można podać z samym sosem i posiekanym jajkiem z ziołami lub w bardziej obiadowej formie z puree ziemniaczanym. Wówczas na talerz wykładamy puree ziemniaczane tworząc z niego gniazdko, do środka wlewamy sos chrzanowy, a na nim układamy posiekane jajka z ziołami. Na całość kładziemy upieczoną białą kiełbasę i dekorujemy ziołami. Smacznego!

Pajda chleba pszennego z konfiturą z białej cebuli i papryki

Składniki na jedną porcję:

  • Surowa biała kiełbasa z szynki Kawiks 1 szt.
  • Kromka ulubionego pieczywa
  • Cebula biała 2 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Śliwka suszona 5 szt.
  • Wędzona papryka 0,5 łyżeczki
  • Olej rzepakowy 10 ml (do smażenia)
  • Masło 2 łyżki
  • Miód 20 ml
  • Tabasco (kilka kropli do smaku)
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Kiełbasę parzymy we wrzątku ok. 20 min. Następnie nacinamy w kratkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Cebulę i paprykę kroimy w pióra, śliwkę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy na drobnych oczkach.

Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy wędzoną paprykę, miód, masło, tabasco, sól i pieprz do smaku. Kromkę chleba możemy delikatnie zgrillować na patelni, następnie układamy na niej przygotowaną wcześniej konfiturę i pieczoną białą kiełbasę.

Krokiety z białej kiełbasy – idealny dodatek do Wielkanocnego żuru

Składniki:

  • Surowa biała kiełbasa z szynki Kawiks 2 szt.
  • Cebula 1 szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Majeranek do smaku

Panierka:

  • Bułka tarta (lub panko)
  • Mąka pszenna
  • Jajka 2 szt
  • Olej do smażenia

Wykonanie
Kiełbasę parzymy we wrzątku ok. 20 min. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do uzyskania złotego koloru, pod koniec smażenia dokładamy czosnek. Kiełbasę obieramy z flaka i mielimy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa dokładając przesmażoną białą cebulkę i czosnek. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Z gotowej masy formujemy pulpeciki, które panierujemy w następującej kolejności: mąka, jajko, bułka tarta (lub panko) i znów w jajku i bułce tartej (drugi raz bez mąki). Tak przygotowane kuleczki smażymy na złoty kolor w rozgrzanym oleju i gotowe!

Idź do oryginalnego materiału