Wielkanocna sałatka w 10 minut. Sekretny przepis Ewy Wachowicz

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Sałatka wielkanocna Ewy Wachowicz składa się głównie ze świeżych warzyw - Pyszności; Fot. Pixabay


Jeśli jeszcze nie wiesz, jaka sałatka zagości na twoim wielkanocnym stole, spieszymy z pomocą. Wypróbuj sekretny przepis Ewy Wachowicz na warstwową sałatkę ze świeżych warzyw i ziół z dodatkiem sera i majonezowego sosu. Zadbaj o dobrą jakość składników, a reszta pójdzie jak z płatka. To łatwe w wykonaniu danie, bez niepotrzebnych udziwnień i trudno dostępnych składników. Ze wszystkim uwiniesz się w 10 minut.

Ta warstwowa sałatka Ewy Wachowicz powinna zostać uwzględniona w menu wielkanocnym – ręczymy, iż zachwyci gości prostotą i wyglądem. Wiadomo bowiem, iż jemy również oczami, tak więc układane na talerzu warstwy kolorowych warzyw sprawią, iż nikt się jej nie oprze. Oczywiście gwarantem smaku są dobrej jakości składniki: pachnący ogórek, chrupka sałata i soczysty pomidor, do tego ulubiony żółty ser, świeże jajka i najlepiej domowy majonez.

Sałatka Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Szybka i idealna na wiosnę

Sałatka jarzynowa to oczywiście królowa wielkanocnych stołów, ale obok niej warto postawić też coś kontrastującego: lżejszego lub nieco bardziej wyrazistego w smaku. Doskonałym pomysłem na wzbogacenie wielkanocnego menu może być przygotowanie sałatki o nietypowym połączeniu smakowym, np. z porem i ananasem lub wiosennej – lekkiej i delikatnej w smaku. Z propozycją na kolorowy dodatek do wielkanocnych dań, mięs, szynek i innych wychodzi Ewa Wachowicz, proponując warstwową sałatkę warzywną.

Sałatka wielkanocna Ewy Wachowicz składa się głównie ze świeżych warzyw – Pyszności; Fot. Pixabay

Mimo iż sałatka warstwowa powstaje w 10 minut, warto poświęcić odrobinę więcej czasu, by zrobić domowy majonez. Do tego potrzebujesz dwóch jajek, jednej łyżeczki musztardy, 2-3 łyżek soku z cytryny, 200 ml oleju rzepakowego, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Wykonanie takiego majonezu jest bardzo proste, zwłaszcza przy użyciu blendera. Przygotuj wąskie, wysokie naczynie: kufel bądź słoik (takie, by mieściła się tam końcówka blendera). Wybij do niego jajka, dodaj musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz i olej rzepakowy. Całość blenduj do uzyskania jednolitej masy.

Przepis na warstwową sałatkę wielkanocną od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • 1 cebula biała
  • 1 świeży ogórek
  • pęczek szczypiorku
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki majonezu, najlepiej domowego
  • 200 g żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Ostudzone obierz, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Poszatkuj kapustę pekińską, drobno posiekaj cebulę.
  4. Pomidory i ogórka pokrój w niewielką kostkę.
  5. Sałatka jest warstwowa, więc najlepiej przygotować ją w szklanej misce. Zacznij od warstwy z kapusty.
  6. Całość posyp solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
  7. Następnie ułóż warstwę z pokrojonych jajek, a na nich rozsmaruj majonez.
  8. Wierzch posyp startym majonezem.

Zobacz także przepis na sałatkę z tuńczykiem na solonych krakersach:

Idź do oryginalnego materiału