Jeśli jeszcze nie wiesz, jaka sałatka zagości na twoim wielkanocnym stole, spieszymy z pomocą. Wypróbuj sekretny przepis Ewy Wachowicz na warstwową sałatkę ze świeżych warzyw i ziół z dodatkiem sera i majonezowego sosu. Zadbaj o dobrą jakość składników, a reszta pójdzie jak z płatka. To łatwe w wykonaniu danie, bez niepotrzebnych udziwnień i trudno dostępnych składników. Ze wszystkim uwiniesz się w 10 minut.
Ta warstwowa sałatka Ewy Wachowicz powinna zostać uwzględniona w menu wielkanocnym – ręczymy, iż zachwyci gości prostotą i wyglądem. Wiadomo bowiem, iż jemy również oczami, tak więc układane na talerzu warstwy kolorowych warzyw sprawią, iż nikt się jej nie oprze. Oczywiście gwarantem smaku są dobrej jakości składniki: pachnący ogórek, chrupka sałata i soczysty pomidor, do tego ulubiony żółty ser, świeże jajka i najlepiej domowy majonez.
Sałatka Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Szybka i idealna na wiosnę
Sałatka jarzynowa to oczywiście królowa wielkanocnych stołów, ale obok niej warto postawić też coś kontrastującego: lżejszego lub nieco bardziej wyrazistego w smaku. Doskonałym pomysłem na wzbogacenie wielkanocnego menu może być przygotowanie sałatki o nietypowym połączeniu smakowym, np. z porem i ananasem lub wiosennej – lekkiej i delikatnej w smaku. Z propozycją na kolorowy dodatek do wielkanocnych dań, mięs, szynek i innych wychodzi Ewa Wachowicz, proponując warstwową sałatkę warzywną.
Sałatka wielkanocna Ewy Wachowicz składa się głównie ze świeżych warzyw – Pyszności; Fot. Pixabay
Mimo iż sałatka warstwowa powstaje w 10 minut, warto poświęcić odrobinę więcej czasu, by zrobić domowy majonez. Do tego potrzebujesz dwóch jajek, jednej łyżeczki musztardy, 2-3 łyżek soku z cytryny, 200 ml oleju rzepakowego, pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Wykonanie takiego majonezu jest bardzo proste, zwłaszcza przy użyciu blendera. Przygotuj wąskie, wysokie naczynie: kufel bądź słoik (takie, by mieściła się tam końcówka blendera). Wybij do niego jajka, dodaj musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz i olej rzepakowy. Całość blenduj do uzyskania jednolitej masy.
Przepis na warstwową sałatkę wielkanocną od Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 2 pomidory
- 1 cebula biała
- 1 świeży ogórek
- pęczek szczypiorku
- 3 jajka
- 3-4 łyżki majonezu, najlepiej domowego
- 200 g żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo. Ostudzone obierz, a następnie pokrój w kostkę.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Poszatkuj kapustę pekińską, drobno posiekaj cebulę.
- Pomidory i ogórka pokrój w niewielką kostkę.
- Sałatka jest warstwowa, więc najlepiej przygotować ją w szklanej misce. Zacznij od warstwy z kapusty.
- Całość posyp solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
- Następnie ułóż warstwę z pokrojonych jajek, a na nich rozsmaruj majonez.
- Wierzch posyp startym majonezem.
Zobacz także przepis na sałatkę z tuńczykiem na solonych krakersach: