Babka cytrynowa to jedno z najprostszych ciast do zrobienia na Wielkanoc. Jest bardzo popularne i niezwykle proste w przygotowaniu. Sprawdź nasz przepis na wielkanocną babkę z dodatkiem skórki z cytryny!
Proste wielkanocne ciasto
Świąteczna babka cytrynowa to popularne ciasto w czasie świąt Wielkanocnych w Polsce. Jest to rodzaj babki drożdżowej lub biszkoptowej z dodatkiem soku i skórki z cytryny, co nadaje mu charakterystycznego cytrynowego smaku i aromatu. Babka często jest ozdobiona białym lukrem lub cukrem pudrem i ma charakterystyczną, okrągłą formę, co symbolizuje zmartwychwstanie Chrystusa.
Babka to jeden z tradycyjnych wypieków wielkanocnych w Polsce, który cieszy się popularnością wśród rodzin i przyjaciół, którzy spotykają się w tym czasie, aby wspólnie celebrować święta.
Zobacz również: Wielkanocna babka cytrynowa – przepis, który wyjdzie każdemu!
Cytrynowa babka wielkanocna – przepis
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- skórka otarta z 2 cytryn
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Aby twoja babka cytrynowa była idealna, postępuj zgodnie z tym przepisem.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, a masło rozpuść i wystudź. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W innej misce ubij jaja z cukrem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodaj stopniowo do jajek i cukru masło, sok i skórkę cytrynową. Dodaj mieszankę mąki, proszku do pieczenia i soli do mokrych składników i wymieszaj, aż do połączenia składników.
Następnie wylej ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy do babki. Piecz przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy babka nabierze złotobrązowego koloru. Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika i ostudź ją na kratce. Na koniec posyp babkę cukrem pudrem i podaj. Smacznego!
Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić niezwykłe miseczki a’la carbonara: