Rodzaje płatków owsianych
Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów płatków owsianych. Do najpopularniejszych należą błyskawiczne oraz górskie. Oprócz tego znajdziemy jeszcze płatki owsiane:
- bezglutenowe,
- instant,
- pełnoziarniste,
- wysokobiałkowe,
- zwykłe (grube).
Podstawowa różnica, która jest między nimi, to obróbka ziarna. Wiąże się to także z czasem gotowania oraz składnikami odżywczymi. W przypadku płatków owsianych instant (pakowanych już w pojemniki lub paczki) często w składzie możemy znaleźć dodatki np. cukier lub owoce. Z kolei do płatków owsianych wysokobiałkowych najczęściej dodawane jest białko w postaci np. serwatki.
Sprawdź również: Poprawia kondycję i wysmukla ciało. Ćwicz 30 minut kilka razy w tygodniu, by zgubić boczki
Które płatki owsiane są najlepsze?
Dr Bartosz Kulczyński na swoim kanale postanowił rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące wyboru rodzaju płatków owsianych. Dietetyk wskazał dwa najlepsze wybory, bez względu na fakt, czy przygotowujemy posiłek na redukcji, czy też nie. Chodzi o płatki owsiane pełnoziarniste oraz zwykłe (tzw. grube). Są one bardzo podobne, a różnica polega na obróbce. Płatki owsiane pełnoziarniste to zgniecione całe ziarna owsa, a zwykłe powstały w wyniku przerobu ziarna oczyszczonego. Dr Kulczyński zwraca także uwagę, iż alternatywą dla tego wyboru mogą być płatki owsiane górskie.
Zobacz też:
Nie tylko go zmywarki. Do tego również przydadzą się tabletki
Pij zamiast kawy. Poczujesz przypływ energii, a kilogramy polecą w dół
Tak z łatwością wyczyścisz przypalony air fryer. Oszczędzisz czas i pieniądze