Większość osób wyrzuca końcówki szparagów. A można je smacznie wykorzystać

top.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Trwa sezon na szparagi. Z roku na rok są one coraz bardziej doceniane. Wykorzystać może je na wiele różnych sposobów, jednak zwykle używamy w przepisach tylko górnych części warzyw, a końcówki wyrzucamy do kosza. Jest to błędem, ponieważ również i tę część warzyw możemy wykorzystać w kuchni. Podpowiadamy, co można zrobić z końcówek szparagów.

Szparagi to jedno z najlepszych wiosennych warzyw. Niestety sezon na nie trwa dość krótko, więc warto wykorzystać ten okres w pełni. Przygotowując potrawy ze szparagami, nie powinniśmy jednak wyrzucać ich końcówek. Możemy je wykorzystać w kuchni, przygotowując pyszną zupę krem. Sprawdź, jak ją zrobić.

Dlaczego warto jeść szparagi? Te warzywa mają wiele cennych adekwatności

Szparagi są doceniane z wielu względów. Nie tylko są one niskokaloryczne, ale także obfitują w wiele witamin oraz składników mineralnych, dzięki czemu skutecznie wspierają zdrowie naszego organizmu. Oprócz tego zawierają spore ilości błonnika, co sprawia, iż wpływają korzystnie na trawienie. Dodatkowo szparagi posiadają antyoksydanty, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.

Warto również dodać, iż warzywa te są źródłem kwasu foliowego, a także witaminy K, która wspomaga krzepliwość krwi oraz wpływa na zdrowie kości. Co więcej, dzięki zawartości asparaginy działają one moczopędnie, tym samym wspierając pracę nerek, a także usuwając nadmiar wody z organizmu. W dodatku systematyczne spożywanie szparagów pozwala przyczynić się do poprawy metabolizmu.

Czytaj również: Naleśniki wychodzą twarde? Wszystko przez ten składnik

Jak wykorzystać końcówki szparagów? Przygotuj tę smaczną zupę krem

Często jednak nie wykorzystujemy całych szparagów i odrzucamy ich końcówki. Jest to błędem, ponieważ to właśnie z nich możemy przygotować pyszny obiad dla całej rodziny. Wystarczy, iż zrobimy zupę krem z końcówek szparagów. Do jej przyrządzenia, będziemy potrzebowali:

  • 300 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • końcówki z dwóch pęczków szparagów (około 600 g),
  • pół pęczka koperku,
  • około 1,5 l bulionu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło,
  • 2-3 łyżki sera feta,
  • przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • około 150 g sera camembert.

Przygotowanie zupy, rozpoczynamy od rozgrzania na patelni 1 łyżki masła. Dodajemy do tego obrane i pokrojone ziemniaki i podsmażamy je, aż uzyskają złoty kolor. Następnie dorzucamy posiekaną cebulę i oczyszczone oraz pokrojone końcówki szparagów. Całość smażymy kilka minut, aż zmięknie, a cebula stanie się złocista.

W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy do niego podsmażone warzywa, a także posiekany koperek oraz całe ząbki czosnku. Dorzucamy również ser feta oraz ser camembert. Wszystko gotujemy, aż ziemniaki zaczną się rozpadać.

Następnie zupę doprawiamy i miksujemy na gładki krem. Najlepiej blendować danie przez kilka minut, aby na pewno rozdrobnić wszystkie twardsze włókna szparagów. Zupę możemy podawać z grzankami, chipsami z bekonu lub z groszkiem ptysiowym.

Zobacz też:

Zamiast placków ziemniaczanych, zrób na obiad te. Są smaczniejsze i mniej kaloryczne

Tak zrobisz najlepszy domowy chleb. Szybki, bez wyrabiania, a upieczesz go w garnku

Takie knedle z truskawkami robiła moja babcia. Sekretem jest jeden składnik

Idź do oryginalnego materiału