Nie ma nic lepszego o poranku niż zapach domowego chleba. Przygotowywanie domowego pieczywa w ostatnich latach stało się bardzo modne. Nic dziwnego. Ceny w piekarniach są coraz wyższe. Coraz trudniej jest również znaleźć chleb dobrej jakości bez sztucznych dodatków. jeżeli masz ochotę na bochenek rumianego wyrośniętego domowego chleba, wypróbuj przepis na nocny chleb.
Jak sama nazwa wskazuje, przygotowanie tego chleba zaczynamy wieczorem. Wtedy mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy je do lodówki. W czasie kiedy ty będziesz smacznie spać, ciasto będzie rosło. Rano wystarczy rozgrzać piekarnik i wstawić bochenek. A po godzinie możesz się już cieszyć smakiem pysznego domowego chleba.
Nocny chleb upiecze każdy choćby bez umiejętności pieczenia. Przepis dostaliśmy od pani Beaty, która prowadzi bloga Kulinarna chwila.
Chleb nocny – przepis
Składniki:
- 650 g mąki pszennej typ 650
- 100 g łuskanych pestek słonecznika
- 500 ml letniej wody
- 25 dag drożdży świeżych
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Jak przygotować chleb nocny? Wieczorem pokrusz drożdże w szklance, dodaj cukier i 2-3 łyżki ciepłej wody i wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut. Do dużej miski wsyp mąkę, sól, pestki słonecznika, wlej rozpuszczone drożdże, pozostałą wodę i olej. Następnie dokładnie wymieszaj tak, żeby połączyły się wszystkie składniki.
Nakryj miskę folią i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia rano przełóż ciasto na oprószony blat mąką i kilka razy zagnieć, formując kształt bochenka chleba. Ciasto musi 30 minut poleżakować w temperaturze pokojowej. Do piekarnika wstaw puste naczynie żaroodporne i nagrzej do 250 st. C.
Po tym czasie ostrożnie wyjmij naczynie, zdejmij pokrywkę. Do naczynia przełóż uformowane ciasto. Przykryj naczynie i ponownie wstaw do piekarnika. Chleb nocny piecz przez ok. 50 minut w temperaturze 220 st. C. W połowie pieczenia zdejmij pokrywę.
Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na chrupiące bruschetty z burratą i pomidorkami: