Klasyczne gołąbki kojarzą się zwykle z białą kapustą. Jak się okazuje to niejedyna odsłona tego uwielbianego dania. Przy następnej okazji przygotuj je z czerwonej kapusty, a nie pożałujesz. Co więcej, są duże szanse, że już nie wrócisz do klasycznej wersji gołąbków, bo ta zachwyci cię smakiem, konsystencją oraz wyglądem.
Jaka kapusta do gołąbków? Nie tylko biała się nadaje
Gołąbki od pokoleń najczęściej przygotowywane są z udziałem liści białej kapusty. Doskonałą alternatywą jest jednak czerwona kapusta, która nie tylko prezentuje się ciekawie na talerzu, ale przy tym niesie ze sobą sporo korzyści. Jej liście są twardsze i bardziej sprężyste, przez co po obgotowaniu zachowują swoją strukturę. Tym samym finalna konsystencja gołąbków jest o niebo lepsza.
Ponadto liście czerwonej kapusty charakteryzują się bardziej wyrazistym i lekko pikantnym smakiem, który nadaje całej potrawie zupełnie nowej nuty. Świetnie komponują się zarówno z farszem mięsnym, jak i wegetariańskim, tworząc idealną harmonię smaków.
Fioletowe gołąbki prezentują się bajecznie na talerzu i to kolejna zaleta przygotowywani ich z czerwonej kapusty. Nie można nie wspomnieć o licznych wartościach odżywczych, jakie ze sobą niosą. Jest to bowiem źródło licznych witamin i minerałów, a także antyoksydantów, które wspierają serce i naczynia krwionośne. Chyba nie ma potrzeby już dłużej przekonywać do tego, iż gołąbki z czerwonej kapusty to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.
Zobacz także: Nie dość, iż pyszna to jeszcze ultrazdrowa. Robię dla rodziny przynajmniej raz w tygodniu
Przepis na gołąbki z czerwonej kapusty. Wychodzą obłędnie smaczne
Gołąbki z czerwonej kapusty sprawdzą się doskonale zarówno na co dzień, jak i niedzielny obiad. Z powodzeniem, tak jak w przypadku klasycznych gołąbków, można podawać je z różnymi wariantami sosów. Warto dać im szansę, gdyż wystarczy raz je przygotować, by na stałe wpisać je w menu dla swojej rodziny. Co ważne, można przygotować je zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.
Do przygotowania gołąbków z czerwonej kapusty i mięsnym farszem potrzebujesz:
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1 kg mięsa mielonego
- 200 g ryżu
- 2-4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 jajka (można pominąć)
- Suszony majeranek
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Zacznij od ugotowania ryżu na pół-sypko. Ostudź go i następnie zmieszaj z mięsem mielonym. Na patelni zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Podsmaż cały farsz. jeżeli wydaje się zbyt luźny, możesz dodać jajka i dokładnie go wyrobić.
W następnej kolejności zajmij się kapustą. Główkę pozbaw głąba, włóż do osolonej wody, blanszuj przez około 3 minuty, a później zanurz w zimnej wodzie, tym samym zatrzymując proces gotowania. Przygotuj liście, delikatnie rozbijając ich grube nerwy tłuczkiem. Dzięki temu zawijanie w nich farszu będzie o wiele prostsze.
Gotowy farsz nakładaj na środek liścia czerwonej kapusty, złóż boki i roluj jak najciaśniej, by farsz nie wypadał. W garnku, na którego dnie będzie kilka liści kapusty, układaj kolejne gołąbki. Gdy będą gotowe, zalej je przygotowanym sosem pomidorowym i duś pod przykryciem przez około 20 minut, aż liście kapusty zmiękną.
Gołąbki podawaj świeżo po ugotowaniu lub później po lekkim podgrzaniu. Przygotowane z czerwonej kapusty lepiej trzymają zwartą formę i przy tym prezentują się na talerzu efektownie. Smakiem również nie mają sobie równych.
Spróbuj również: Ta kapusta bije klasyczną na głowę. Zachwyca smakiem, więc robię od razu dwie porcje
Zobacz też:
To najzdrowszy sok do herbaty dla seniorów. Dba o serce, pęcherz i odporność
Smaczna i zdrowa, ale nie dla wszystkich. Te osoby powinny zrezygnować z owsianki
Doskonała zapiekanka bez ziemniaków. Zastąpisz je sezonowym warzywem





![Co grają w Multikinie w Krakowie 11 listopada?[REPERTUAR]](https://cowkrakowie.pl/wp-content/uploads/2025/11/multikino.jpg)






