Weź kilka kostek i włóż do słoika z kawą. Zachowa smak i aromat na długie miesiące

top.pl 5 dni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Chcesz, aby twoja ulubiona kawa zachowała smak i aromat na długie miesiące po zakupie? Wypróbuj prosty trik, za pomocą którego nie zwietrzeje, a po zaparzeniu będzie smakować bosko. Wystarczy, iż będziesz przechowywać ją we właściwym naczyniu, a do środka wrzucisz kilka kostek popularnego produktu z kuchennej szafki.

Zdaniem wielu osób nic tak dobrze nie smakuje jak filiżanka "małej czarnej" o poranku, która pobudza i dodaje energii do działania. jeżeli też ją uwielbiasz, na pewno wiesz, iż kawa najlepsza jest tuż po zakupie, bo wtedy wydaje się najbardziej świeża i aromatyczna.

Nieodpowiednio przechowywana kawa gwałtownie wywietrzeje, ale nie oznacza, to, iż musisz ją wyrzucać po upływie tygodnia. Trzeba tylko znaleźć dla niej idealne miejsce w kuchni. Nie popełniaj popularnego błędu i pod żadnym pozorem nie wkładaj jej do lodówki ani nie trzymaj obok piekarnika.

Może cię zainteresować: Obieranie jajek to mordęga? Wystarczy jedna zmiana podczas gotowania, a skorupa odejdzie gładko

Jak przechowywać kawę, żeby nie wywietrzała? Jest na to sposób

Przechowywanie kawy w miejscu takim jak szafka obok kuchenki, piekarnika czy kaloryfera nie jest najlepszym pomysłem. Źródła ciepła mogą negatywnie wpływać na jej adekwatności.

Nie oznacza to jednak, iż masz wkładać ją do lodówki, bo w takich warunkach może gwałtownie pochłonąć zapachy innych produktów spożywczych. Najlepiej byłoby codziennie mielić kawę, ale nie każdy ma na to czas. Spróbuj więc znaleźć dla niej suchą i ciemną szafkę i włożyć ją do niej w szczelnym hermetycznym słoiku (najlepiej nieprzezroczystym).

Czytaj również: Wieczorem wsyp to do odpływu. Zapomnisz o zatkanym zlewie i brzydkim zapachu

Włóż kilka kostek do słoika z kawą, a będzie smaczna i aromatyczna przez miesiące

Do słoika z kawą koniecznie wrzuć także kilka kostek gorzkiej czekolady. Dzięki niej nabierze ona jeszcze przyjemniejszego aromatu, który będzie wyrazisty i intensywny, a po zaparzeniu wyczujesz także przyjemną czekoladową nutę, w efekcie czego "mała czarna" będzie smaczniejsza.

Gorzka czekolada poprawi również walory zdrowotne kawy, ponieważ wzrośnie proporcja antyoksydantów w napoju. Jeśli wiesz, iż nie zdołasz zużyć od razu całego zapasu mielonej kawy, możesz spróbować ją zamrozić w szczelnym zabezpieczeniu, najlepiej zapakowaną próżniowo.

Zobacz też:

Zrób to ze słoikami, nim włożysz do nich przetwory. Unikniesz przykrej niespodzianki

Wysyp grzybów w Nowym Sączu. Z tych lasów nie wyjdziesz z pustym koszykiem

Tak rozpoznasz, które borówki są słodkie. Banalny test bez próbowania

Idź do oryginalnego materiału