Mięso w słoikach świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, ale można je wykorzystać także jako dodatek do gulaszu lub bigosu. Do przygotowania wykorzystujemy najczęściej łopatkę wieprzową, ale dobrze sprawdzi się także karkówka lub szynka. Mięso, w połączeniu ze sporą ilością aromatycznych przypraw, jest przepyszne i rozpływa się w ustach.
REKLAMA
Zobacz wideo Tacos z grillowaną karkówką [PRZEPIS]
Mięso do słoików - przepisy znane od pokoleń. Lista potrzebnych składników
Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe mięso do słoików. Przepisy na samodzielnie przygotowane specjały często są przekazywane z pokolenia na pokolenie, a receptury babci zawsze zajmują wyjątkowe miejsce w przepiśniku. Jak zrobić pyszne mięso w słoikach? Będą potrzebne następujące składniki:
2 kg łopatki wieprzowej
300 g boczku wędzonego parzonego
przyprawy: 2 płaskie łyżki soli, 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu czarnego, liść laurowy, ziele angielskie, 1 płaska łyżka majeranku, 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
Przepis na mięso w słoikach. Krok pierwszy to marynowanie mięsa w przyprawach
Łatwość przygotowania i możliwość różnorodnego wykorzystania to cechy, które sprawiają, iż przepis na mięso w słoikach po prostu warto znać. Receptura przygotowania tego babcinego specjału jest bardzo prosta. Na początku przygotowujemy mięso zgodnie z poniższą instrukcją:
Łopatkę kroimy w grubą kostkę i wkładamy do dużego garnka lub miski
Boczek kroimy w plastry i dodajemy do łopatki
Do miski z mięsem wrzucamy przyprawy - sól, pieprz, majeranek i czosnek granulowany
Dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły każdy kawałek mięsa
Miskę wstawiamy do lodówki na 24 godziny
Mięso ze słoika z aromatycznymi przyprawami. Co robimy dalej?
Marynowanie w przyprawach sprawia, iż nasze mięso ze słoika ma przyjemny smak i delikatną konsystencję. Jaka jest dalsza instrukcja postępowania? Zamarynowane mięso umieszczamy w wyparzonych wcześniej słoikach, zgodnie z poniższymi wskazówkami:
na dno każdego słoika wrzucamy po 1 liściu laurowym i 2 ziarna ziela angielskiego
na przyprawy wykładamy plastry boczku
pozostałą powierzchnię słoika wypełniamy mięsem (3/4 wysokości słoika)
w razie potrzeby przecieramy gwinty z zabrudzeń i zakręcamy słoiki
Zobacz też: To ulubione ciasto Amerykanów. Polacy nie znają, a za oceanem każdy się nim zajada
Mięso w słoiku gotowane. Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją, aby wek zachował świeżość na długi czas
Ostatni etap pracy to gotowanie. Mięso w słoiku gotowane zachowuje świeżość przez długi okres czasu, a metoda trzykrotnej pasteryzacji pozwala na maksymalne zabezpieczenie produktu przed zepsuciem. Jak się za to zabrać? Szczegóły poniżej:
dno szerokiego garnka wykładamy ściereczką bawełnianą i układamy na niej słoiki z mięsem
do garnka wlewamy zimną wodę tak, aby przykryła słoiki do wysokości ok. 3/4
garnek nakrywamy i ustawiamy na palniku
zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez 2,5 godziny
słoiki zostawiamy w garnku do wystygnięcia i po 24 godzinach ponownie pasteryzujemy przez 2 godziny
powtarzamy procedurę trzeciego dnia, zmniejszając czas pasteryzacji do 1,5 godziny.
Zrobisz mięso w słoikach w najbliższym czasie? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.