Wegetariański krem z dyni

radiokielce.pl 11 godzin temu
Zdjęcie: Zrezygnuj z pomidorów, zacznij jeść dynie


Dynia jest bogata w witaminy i minerały, a także w białko i błonnik pokarmowy. Jest znana i ceniona w kuchniach całego świata, gdzie przyrządza się ją na wiele sposobów. Nadaje się jako dodatek do dań głównych czy przekąska, ale można ją też smażyć, dusić, piec oraz gotować. Jesienią zupa krem na słodko lub na słono nie ma sobie równych.

Miąższ dyni zawiera wapń, magnez, selen, potas czy cynk, a także kwas foliowy i niacynę oraz witaminy: A, C i E.

Składniki: 60 dag miąższu dyni muscat lub hokkaido, 1 czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, ½ papryczki chili, 15 g masła, , ⅓ łyżeczki kuminu, kilka ziaren kolendry, sok z połowy limonki lub cytryny, 500 ml bulionu warzywnego, 40 g kremowego masła orzechowego, 1 łyżeczka brązowego cukru, sól, pieprz do smaku, jako dodatki: kwaśna śmietana, solone orzeszki ziemne, świeża kolendra.

Obraną dynię pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry. Papryczkę chili razem z pestkami pokroić w plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, wrzucić na nie cebulę, po chwili dodać czosnek i papryczkę. Do smażących się warzyw wsypać kumin i ziarna kolendry, dodać sok z limonki cały czas mieszając. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę dynię i smażyć przez 3 minuty. Zalać ciepłym bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu aż dynia zmięknie. Następnie do garnka dodać masło orzechowe i zblendować zupę na gładki krem. Krem doprawić brązowym cukrem, solą i pieprzem. Następnie garnek ponownie postawić na ogniu i gotować przez 3-4 minuty.


Idź do oryginalnego materiału