Wegańskie i wegetariańskie przepisy na Święta

kachblazejewska.pl 1 rok temu

Na co dzień jemy głównie wegetariańsko, bazując na różnorodnych warzywach i ich nieograniczonych możliwościach smakowych. To podejście stało się już czymś bardzo naturalnym, dzięki czemu zdarza się, iż przekąską jest kiszony ogórek lub pokrojone w słupki marchewki Podobnie jest w czasie Świąt. Poza klasycznymi potrawami jak ryby czy kapusta coraz częściej serwuję bliskim roślinne propozycje, które niczym nie ustępują tym tradycyjnym. Poniżej znajdziecie trzy wegańskie i wegetariańskie przepisy na Święta, które zawsze wychodzą i znikają ze stołu jako pierwsze!

Wegetariańskie przepisy na Święta

Zbliżające się Święta to okazja do spróbowania nowych smaków i zaproponowania rodzinie roślinnych alternatyw. Jak co roku będę zachęcała do przygotowywania rozsądnych ilości jedzenia i nie przejadania się, a potraktowania tego czasu jako okazji do spędzenia miłych chwil i niespiesznego ucztowania z najbliższymi. Pamiętajmy też, iż nie ma co marnować jedzenie, żal go nie tylko ze względów finansowych, ale przede wszystkim środowiskowych i klimatycznych.

Dwa z trzech przepisów, którymi chcę się z Wami podzielić, pochodzą z bloga lub książek Jadłonomii, które uwielbiam i nie raz już Wam polecałam.

Ale do rzeczy! Oto moje top 3 wegańskich i wegetariańskich propozycji na świąteczny stół.

Wegańskie śledzie z boczniaków po kaszubsku

Te aromatyczne boczniaki dzięki swojej strukturze i bogactwu przypraw mogą udawać śledzie, ale niekoniecznie trzeba szukać tego typu powiązań. Dlatego jest to po prostu doskonała propozycja potrawy urozmaicającej świąteczny stół! Roślinna, aromatyczna i zaskakująca, absolutny must-have.

Składniki

  • 500g boczniaków, pokrojone wzdłuż blaszek
  • olej roślinny do smażenia
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 cebula krojona w piórka
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • przyprawy: 1/4 łyżeczki majeranku, łyżeczka cukru trzcinowego, szczypta cynamonu, 2 ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz

Krok po roku

  1. W rondelku rozgrzej olej i na wolnym ogniu smaż boczniaki aż do zrumienienia.
  2. Podlej grzyby sosem sojowym i smaż aż do momentu jego odparowania.
  3. Boczniaki przełóż do miseczki, a w rondelku ponownie rozgrzej oliwę. Cebulkę pokrojoną w pióra smaż z dodatkiem cukru, rodzynek i wszystkich innych przypraw, do momentu zeszklenia się i delikatnej karmelizacji (najlepiej na małym ogniu, to może zając kilka minut).
  4. Do skarmelizowanej cebuli dodaj koncentrat pomidorowy, ocet i dopraw do smaku.
  5. Na sam koniec, do sosu wrzuć obsmażone boczniaki i wymieszaj. Całość odstaw do “przegryzienia się”, najlepiej na całą noc, ale już po godzinie — dwóch będą smakowały doskonale!

Fasola Jaś w piwie

To mój prawdziwy hit ze wspomnianej już Jadłonomii! Pięknie pachnie i smakuje wszystkim, choćby największym niejadkom. Strączki, jako sycące źródło białka polecam podawać do świątecznego obiadu lub jako ciepłą kolację w 1 lub 2 dzień Świąt. Ponieważ pomagają one utrzymać poziom glikemii w ryzach, szczególnie polecam to danie cukrzykom i insulinoopornym

Składniki

  • 2 szklanki suchej fasoli / namoczonej przez noc
  • 3 cebule
  • olej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Zalewa:
    1 szklanka piwa jasnego
    3 łyżki musztardy francuskiej
    3,5 łyżki sosu sojowego
    1, 5łyżki syropu klonowego lub cukru
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    3/4 łyżeczki wędzonej papryki
    0,5 łyżeczki suszonego majeranku
    sól i czarny pieprz

Krok po kroku

  1. Namoczoną przez noc fasolę ugotuj do miękkości.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200*. W międzyczasie wysyp ugotowaną fasolę do naczynia żaroodpornego, dodaj sól, olej i cebulę pokrojoną w półksiężyce. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Wszystkie składniki zalewy wymieszaj i dopraw do smaku, balansując słoność i słodycz.
  4. Zalej fasolę powstałą miksturą i piecz pod przykryciem przez 40 minut.
  5. Po tym czasie wymieszaj i zdejmij pokrywkę/folię, a następnie dopiecz danie przez kolejne 20-30 minut do czasu, aż cała zalewa odparuje. I gotowe!

Pieczony pasztet warzywny

Jeśli chodzi o warzywny pasztet, polecam eksperymentować i szukać własnego, ulubionego smaku. Ja zawsze warzywny pasztet robię trochę “na oko”, bazuję na strączkach i dokładam warzywa, na które akurat mam ochotę (lub które są w lodówce). Zamiast pieczarek możecie użyć cukinii lub suszonych pomidorów, dajcie się ponieść! W końcu jeżeli nie wiąże nas tradycja, wegetariańskie przepisy na Święta mogą być niekończącym się eksperymentem.

Składniki

  • szklanka gotowanej czerwonej soczewicy
  • szklanka gotowanej cieciorki
  • 6 pieczarek startych na grubych oczkach
  • 2 marchewki starte na grubych oczkach
  • 1 duża cebula krojona w kostkę
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, wędzona papryka, słodka papryka, imbir, sól i pieprz (wszystkiego do smaku)
  • ewentualnie pół szklanki bułki tartej (jeśli masa będzie zbyt wodnista)

Krok po kroku

  1. Strączki ugotuj do miękkości i odstaw do przestygnięcia.
  2. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy ta się zeszkli, dodaj starte pieczarki i marchew oraz wszystkie przyprawy. Całość podsmaż do zmięknięcia i odparowania wody.
  3. Podsmażone warzywa połącz ze strączkami i całość zmiksuj blenderem według własnych preferencji (jeśli wolisz wyczuwalne kawałki, zblenduj tylko odrobinę).
  4. Spróbuj powstałej masy i ewentualnie dopraw do smaku. Na koniec dodaj jajko i dokładnie wymieszaj (jeśli pasztet ma być wegański, ten krok można pominąć).
  5. Jeśli masa ma zbyt luźną konsystencję, dodaj do pół szklanki bułki tartej.
  6. Pasztet przełóż do foremek i piecz przez około godzinę w temperaturze 180*.
Idź do oryginalnego materiału