Weekendowo-urodzinowy piknik w Groserze

jemywlodzi.pl 2 tygodni temu

Rewelacyjne sery i jeszcze więcej jedzenia, atrakcje dla dzieci, muzyka na żywo, winne degustacje – to wszystko już w ten weekend w Grodzisku.

Monikę i Waldka Lasoniów, twórców Grosera, mieliście już okazję u nas poznać. Pisałyśmy o ich rewelacyjnych, rzemieślniczych serach, a także o ubiegłorocznym pikniku. Aż nie chce nam się wierzyć, iż minęło już 12 miesięcy. Tak więc piknik wraca w jeszcze bogatszej formule, podobnie jak oferta groserowskich serów.

Sobota i niedziela – adres: Grodzisko 4

Pogoda w weekend ma być piękna, idealnie by przedłużyć sobie nieco wakacje. I tu pojawia się propozycja nie do odrzucenia. Zaledwie 15 kilometrów od centrum Łodzi, w gospodarstwie, w którym na co dzień produkuje się wyjątkowe sery, odbędzie się rodzinny piknik z mnóstwem atrakcji. W sobotę impreza rozpocznie się o 14.00 i będzie trwała do 19.00, w niedzielę możecie wpadać do Grosera między 12.00 a 18.00. A teraz lecimy ze wszystkimi atrakcjami – naprawdę jest tego dużo!

Nie tylko sery

W Grodzisku rządzą kozie sery i oczywiście będą one królowały na zbliżającym się pikniku. Będzie ich można skosztować na miejscu, kupić na wynos w tutejszym sklepie, a także spróbować dań z wykorzystaniem nie tylko sera, ale również koziego mięsa (poza produktami Grosera będą też dostępne wyselekcjonowane sery sprowadzone z zagranicy). jeżeli sery, to oczywiście wino – o to zadba ekipa Muchy w kieliszku, z którymi również od lat współpracujemy. Sommelierzy Muchy będą mieli na pikniku swoje stoisko, będą też mówili o pairingu wina z jedzeniem oraz dobierali odpowiednie trunki do groserowskich produktów.

Jedzenia będzie na pikniku znacznie więcej – każdego dnia będzie można kupić na miejscu dania z grilla, pizze, specjalną obiado-kolację (m.in. kozinę pieczoną na sposób bliskowschodni) i oczywiście nie zabraknie też opcji na słodko. Będą ciasta, kawa, gofry i (uwaga) owcze lody!

Zabawa i edukacja

U Moniki i Waldka na pierwszym miejscu jest produkt. Aby był najwyższej jakości, dbają o każdy detal produkcji, począwszy od własnej karmy dla zwierząt. Uwierzcie, to czuć nie tylko w smaku, jakość ma też znaczenie dla zdrowia, o czym będzie można się dowiedzieć podczas prelekcji. Do współpracy Groser wybiera partnerów, którzy wyznają taką samą filozofię – na pikniku poznacie chociażby Tymoteusza Michalskiego ze swoimi rzemieślniczymi oliwami (Oliwa wypływa).

O muzyczną oprawę wydarzenia zadba znany w Łodzi DJ Lizard. Dla najmłodszych czekać będzie zagroda edukacyjna, dmuchaniec i duże boisko do gry w piłkę.

Tych serów musicie spróbować!

Jeżeli próbowaliście już serów z Grosera nasze rekomendacje są dla was oczywiste, jeżeli nie, przypomnimy dwa słowa o tutejszych produktach. Po pierwsze edukacja – Monika jest absolwentką SGGW, pracowała w dużym gospodarstwie serowarskim w Holandii, razem z Waldkiem szkolili się u rzemieślniczych producentów w Niemczech, Waldek dodatkowo zdobywał wiedzę w Austrii i Szwajcarii. Po drugie jakość – własne karma, własne kozy, przetwarzanie mleka tuż po udoju, dzięki czemu nie traci ono cennej mikroflory. Po trzecie ogromna pasja. Wśród groserowskich produktów można wymienić kozi fromage, ser podpuszczkowy i wędzony (wszystkie dostępne w wersjach z dodatkami), typu ricotta, feta, camembert, parmezan, wielokrotnie nagradzany Groseran, są także elastyczne goudy z przeróżnymi dodatkami, jogurtowiec przypominający indyjski paneer czy sery pleśniowe. Do tego jeszcze kilka rodzajów serów owczych.

Jeśli kochacie sery, rezerwujcie czas w weekend.

Idź do oryginalnego materiału