Valter Longo jest profesorem gerontologii i nauk biologicznych na Uniwersytecie Południowej Kalifornii. Od wielu lat prowadzi badania nad odżywianiem i jego wpływem na starzenie się. Odkrył, co ludzie, którzy dożywają stu lat i więcej, robią inaczej niż inni, jeżeli chodzi o odżywianie.
„To jedna z przyczyn wielu powszechnych chorób”
Longo rozpoznał w badaniach populacji o wysokiej oczekiwanej długości życia, iż najczęstszym nawykiem stulatków jest wczesne spożywanie kolacji. Tak więc ci ludzie — być może choćby całkiem przypadkowo — przez wiele lat robili coś, co wydłuża czas, w którym pozostają zdrowi i produktywni. Zapobiegli chorobom związanym z wiekiem i wyraźnie opóźnili starzenie dzięki prostemu nawykowi.
Czy stulatkowie i zdrowi ludzie mają pewne wspólne nawyki żywieniowe? Na podstawie swoich badań Longo opracował zalecenia dotyczące idealnego czasu posiłków. Oto, czego możemy nauczyć się od stulatków, jeżeli chodzi o kolację.
Prof. Valter Longo od wielu lat prowadzi badania nad optymalnymi warunkami dla zdrowego i szczęśliwego starzenia się. jeżeli chodzi o odżywianie, na podstawie swoich badań gerontolog zaleca spożywanie posiłków „w ciągu dwunastu godzin” i kolację „trzy do czterech godzin przed pójściem spać”.
Aż do śniadania nie powinno się jeść niczego więcej. Oznacza to, na przykład, zakończenie wieczornego posiłku najpóźniej o 21:00, jeżeli kładziesz się spać o północy. Jednym z powodów tego zalecenia jest to, iż późne jedzenie może zakłócać rytm dobowy.
Procesy w ludzkim ciele przebiegają zgodnie z logiką czasową. Ich zakłócenie może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia. Chronobiolog dr Satchin Panda uważa, iż jest to jedna z przyczyn wielu powszechnych chorób.
Valter Longo wyjaśnia ten problem w następujący sposób: „Jeśli ciągle odkładasz kolację, sygnalizuje to twojemu ciału, iż przez cały czas powinieneś być aktywny”.
Organizmowi brakuje wówczas czasu w trawienie, co zaburza spalanie kalorii. Cierpi na tym jakość snu. Powszechnie wiadomo, iż nie śpi się dobrze z pełnym żołądkiem.
Kolacja stulatków
Innym powodem, dla którego Longo preferuje wczesną kolację, jest post, który trwa około dwunastu godzin do śniadania. Można powiedzieć, iż jest to mini-faza postu — ze wszystkimi jej pozytywnymi skutkami dla zdrowia, zwłaszcza dla procesów starzenia.
Fazy postu, choćby jeżeli są stosunkowo krótkie, zmniejszają ryzyko chorób związanych z wiekiem. Przewód pokarmowy nie jest przeciążony, co sprzyja zdrowiu metabolicznemu i oczyszczaniu komórkowemu. Jest to zjawisko autofagii.
Stulatkowie, których nawyki żywieniowe badał Valter Longo, nie tylko jedzą wieczorny posiłek dość wcześnie. Zauważalny jest również określony skład żywności. Ich wieczorne posiłki składają się głównie z produktów roślinnych, takich jak warzywa i rośliny strączkowe.
Rośliny strączkowe to przykład zdrowej kolacji (zdj. ilustracyjne)
Porcje wieczornych posiłków zawierają zdrowe tłuszcze i kilka lub wcale produktów pochodzenia zwierzęcego (kiełbasy, mięso, sery). Białka na ich talerzach są głównie pochodzenia roślinnego, a węglowodany są obecne w niewielkich ilościach i są powoli trawione. Innymi słowy, większość stulatków preferuje lekką kolację.
Skorzystaj z zalet pozorowanego postu
Wróćmy do wspomnianej wcześniej autofagii. Mechanizm, za pomocą którego komórki rozkładają i poddają recyklingowi uszkodzone składniki występuje podczas postu. Naukową podstawą koncepcji Longo jest to natomiast „naśladowanie postu” .
Sztuczka polega na osiągnięciu efektów podobnych do prawdziwego postu — ale bez stresu związanego z prawdziwym postem. Powinno to brzmieć interesująco dla wszystkich, kto kiedykolwiek zmagał się z trudnymi pierwszymi dniami kuracji postem Buchingera.
Post pozorowany polega na ograniczeniu spożycia kalorii do około 30-50 proc. przez okres od pięciu do siedmiu dni. W szczególności zmniejsza się zawartość białka i cukru. Wszystko to obniża tempo starzenia się komórek i zmniejsza stany zapalne.
Ważne jest przy tym zachowanie w diecie niskiej zawartości białka i wysokiego udziału zdrowych tłuszczów oraz złożonych węglowodanów. Powinny one stanowić połowę spożywanych kalorii.
Badania kliniczne z udziałem ludzi potwierdziły również pozytywny wpływ pozorowanego postu na ciśnienie krwi, wagę, poziom cholesterolu, markery stanu zapalnego i tłuszcz brzuszny. Longo wykazał również, iż metoda ta może wspomagać chemioterapię, chroniąc zdrowe komórki i czyniąc komórki rakowe bardziej podatnymi na terapię.
Valter Longo zaleca również unikanie spożywania słodkich pokarmów lub produktów z białej mąki wieczorem. Lepiej zjeść za to obfite śniadanie — w ten sposób można zrobić coś dla swojej długowieczności.