Wiele osób uwielbia gotować zupy-krem. Można robić je na bazie przeróżnych warzyw. Tym razem skupimy się jednak na tej dyniowej. Składniki do niej powinny być przemyślane - w końcu to one decydują o głębokim smaku i aromacie całego dania. A co, jeżeli dodamy do zupy z dyni pewien owoc? Wtedy powstanie najlepsze połączenie, które podbije każde kubki smakowe.
Jaki owoc dodać do zupy dyniowej? Lista składników
Owocem, który warto dodać do zupy dyniowej, jest mango. To właśnie dzięki pulpie krem będzie miał lekko egzotyczny posmak. Poza tym stanie się jeszcze bardziej aromatyczny.
Głównym składnikiem jest jednak sama dynia - najlepiej wybrać odmianę Hokkaido o miękkiej skórce, której nie trzeba obierać. Musimy jedynie wydrążyć warzywo z gniazd nasiennych i pokroić je na mniejsze kawałki.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia zupy dyniowej z mango? Oto dokładna lista:
- 1 dynia Hokkaido;
- 1 l bulionu warzywnego;
- 200 ml mleczka kokosowego;
- 50 ml pulpy z mango;
- 2 marchewki;
- 1 cebula;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 łyżki miodu;
- 2 łyżki oliwy;
- 1 łyżka masła;
- 1 łyżeczka curry;
- 1 łyżeczka ostrej papryki;
- sól i pieprz wedle uznania.
Przepis na zupę dyniową z mango
Krem smakuje wybornie z pieczonej dyni - jest wówczas jeszcze słodszy. Warzywo skropione miodem i oprószone solą kładziemy na blasze z całymi ząbkami czosnku. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut (dynia musi być miękka, żeby dało się ją zmiksować).
Startą na tarce marchewkę i pokrojoną w pióra cebulę podsmażamy na maśle do momentu, aż warzywa się zeszklą. Potem przekładamy je do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy też pieczoną dynię, wyciśnięty z łupin czosnek, pulpę z mango oraz mleczko kokosowe. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
W kolejnym kroku doprawiamy zupę dyniową curry oraz ostrą papryką. Dolewamy też oliwę i miksujemy wszystko na gładki krem. jeżeli wyjdzie zbyt gęsty, to możemy dolać do niego trochę wody. Na koniec doprawiamy danie solą i pieprzem.
Z czym podawać zupę dyniową?
Zupa dyniowa smakuje wspaniale z groszkiem ptysiowym. Można też podawać ją z grzankami czosnkowymi. Wystarczy pokroić chleb na kawałki, posmarować go masłem z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i podpiec w piekarniku do momentu, aż stanie się złocisty i chrupiący.
Przed podaniem możemy udekorować krem kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Dobrze komponuje się także z pokruszoną fetą albo gorgonzolą.
Polecamy obsypać zupę dyniową pestkami prażonej dyni lub łuskanym słonecznikiem. Tak naprawdę można użyć tu każdych ziaren i orzechów. Dzięki temu danie będzie przyjemnie chrupiące.
Zobacz też:
Zostało ci mięso z rosołu? Zrobisz z niego pyszny obiad dla całej rodziny
Tak marynuje rydze Ewa Wachowicz. Jeden składnik zaskakuje
Jesienią jedz kanapki z tym dodatkiem. Zapomnisz o przeziębieniu















