Przy żagańskiej strefie chillu przy ulicy Rybackiej zorganizowano wakacyjne warsztaty kulinarne. Dzieci i nieco starsza młodzież pod okiem doświadczonych mistrzyń kuchni z Koła Gospodyń Wiejskich ze Starej Koperni samodzielnie przygotowały ciasto i farsz, aby ulepić pierogi.
Cykl spotkań podczas kanikuł to efekt współpracy kilku instytucji. Wspólnie z Miejską Biblioteką Publiczną imienia Papuszy i gospodyniami ze Starej Koperni do akcji włączył się również Ośrodek Pomocy Społecznej. Swoje pociechy w kulinarnych poczynaniach wspierali także rodzice, którzy również zakasali rękawy przy stolnicy z wałkiem w dłoni. Trzy pokolenia zgodnie twierdzą, iż takie wspólne zabawy to świetny sposób na integrację i naukę. – Doskonale się bawimy, uczymy się od siebie nawzajem i co ważne, nie siedzimy w domach. W końcu są wakacje – podkreślają uczestnicy warsztatów:



![Chcesz wiedzieć, jak zrobić lukier? Który będzie idealny do pierniczków, a który do ciast? [PRZEPISY]](https://bi.im-g.pl/im/f6/f9/1e/z32478710IER,lukier---zdjecie-ilustracyjne.jpg)







