Koło Gospodyń Wiejskich w Kamionce (gmina Pątnów) zaprosiło na warsztaty kulinarne „Tradycja na talerzu – smaki Kamionki”. Mieszkańcy poznali różne odsłony potraw z ogórkiem.
Spotkałyśmy się z mieszkańcami naszej wsi na zadaniu, które zostało sfinansowane z budżetu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego. Wykorzystałyśmy te środki na sprzęt, który kupiłyśmy do naszego koła i oprócz tego na wspólne przygotowanie potraw i wspólną degustację z mieszkańcami naszej wsi. Warzywem, na które postawiłyśmy, był ogórek. Przygotowałyśmy chleb ze smalcem i ogórkiem, zupę ogórkową wegetariańską, była również kasza, gulasz i ogórek, i jeszcze zrobiłyśmy parę potraw niespodzianek, m.in. sałatki, koreczki, wszystko z ogórkiem. Po przygotowaniu degustowaliśmy wszystko wspólnie z mieszkańcami.
– mówiła przewodnicząca KGW w Kamionce, Grażyna Błaszczak.
Posłuchaj więcej:










Fot. Aleksandra Lach