W Marcinkowicach, w powiecie kazimierskim, oficjalnie otwarto Winnicę 2wilki. To miejsce pełne pasji do winiarstwa z historyczną tradycją. Ma już na koncie wyróżnienie w Konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2024.
Winnicę 2wilki prowadzą Aneta i Robert Silniewiczowie, absolwenci Podkarpackiej Akademii Wina, którzy osiedlili się w Marcinkowicach, aby praktykować winiarskie tradycje tej okolicy i realizować swoje pasje. Zachęciła ich do tego udokumentowana historycznie tradycja, według której w tym miejscu od dawna wytwarzano wino. Obszar dawniej należał do regionu małopolskiego, zwanego winiarskim, gdzie od średniowiecza uprawiano różne odmiany winorośli i wytwarzano wykwintne wina.
– Przygodę z winnymi krzewami rozpoczęliśmy w 2017 roku. Nie mieliśmy doświadczenia, ale mieliśmy pasję i nadzieję, aby stworzyć tu wyjątkowe wspaniałe miejsce. Aktualnie w winnicy uprawiamy sześć szczepów winogron czerwonych i białych z których produkujemy, wina białe, czerwone i różowe – mówią właściciele winnicy.
Jak dodają, wszystkie prace w winnicy wykonują sami, a każde wino produkowane przez nas z najwyższą starannością.
Warto dodać, iż Winnica 2 wilki została wyróżniona w 2024 roku w XXIII Edycji Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w Tokarni za wino Cuve Rose 2022.
Czyste powietrze, miła atmosfera i obcowanie z naturą zachęcają do odwiedzenia winnicy, dowiedzenia się od jej właścicieli o uprawie winorośli i poznania tajników powstawania wina, a także degustacji trunku.