Sernik krakowski siostry Anastazji — składniki
Do przygotowania sernika krakowskiego siostry Anastazji będziesz potrzebować:
- 1 1/2 kg sera twarogowego,
- 1 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 1 puszka brzoskwiń,
- 160 g mąki,
- 17 jajek,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 230 g cukru + 3 łyżki,
- 350 g miękkiej margaryny.
Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, co zapewni idealną konsystencję masy serowej. Podczas miksowania składników ogranicz czas mieszania do minimum — wystarczy, aby składniki się połączyły. Postępując w ten sposób, uzyskasz sernik o delikatnej, puszystej konsystencji.
Sprawdź również: Wypróbuj ten przepis jeszcze przed Wielkanocą. 15-minutowa babka cytrynowa powala na kolana
Jak przygotować sernik krakowski siostry Anastazji?
Przygotuj spód. Przełóż 6 żółtek i 230 g cukru do miski, a następnie miksuj, stopniowo dodając mąkę i proszek do pieczenia. Gotową masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz spód w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-35 minut, a następnie odstaw do wystudzenia. W międzyczasie przygotuj masę serową. Rozdziel 11 żółtek od białek. Margarynę zmiksuj z 3 łyżkami cukru na puszystą masę, a potem, miksując, dodawaj stopniowo żółtka. Odsącz brzoskwinie z zalewy, pokrój je w kostkę i odłóż na bok. W osobnej misce zmiksuj ser z wiaderka z budyniem w proszku i skrobią ziemniaczaną.
Sprawdź również: W tym roku na Wielkanoc przygotuj taką zupę. Jest 10 razy smaczniejsza od żurku
Piekarnik ustaw na 150 stopni Celsjusza. Dodaj masę serową do puszystej margaryny z cukrem i żółtkami, a następnie delikatnie wymieszaj z pokrojonymi brzoskwiniami dzięki łyżki. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je do masy serowej, używając dużej łyżki lub łopatki i mieszając w jedną stronę, aby zachować puszystość. Przełóż gotową masę serową na wystudzony spód biszkoptowy. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i piecz przez 90-100 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystudzenia wewnątrz, aby uniknąć gwałtownych zmian temperatury.
Zobacz też:
Nie tylko smażona. Ta ryba w sosie jest mniej tłusta i znacznie smaczniejsza
Najlepszy deser bez pieczenia na weekend. Zrobisz, gdy goście są już w drodze
Mało kto zna tę surówkę. Jest banalnie prosta i idealna do wiosennego obiadu