Latem warto przygotowywać desery, które są lekkie, a także nie wymagają włączania piekarnika. Idealnym przepisem będzie więc ciasto Smerfetka. Zachwyca ono nie tylko swoim niebieskim kolorem, ale także smakiem, który sprawia, iż deser ten kochają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Dlaczego warto zrobić to ciasto? Zaskakuje smakiem i łatwością przygotowania
Szukając deseru idealnego na lato, nie sposób pominąć ten przepis. Sernik na zimno z kolorową galaretką i herbatnikami pełniącymi rolę spodu, sprawi, iż poczujemy lato w pełni i będziemy rozkoszować się smakiem i wyglądem naszej słodkiej przekąski.
Nie bez powodu deser ten określany jest ciastem Smerfetki, ponieważ jego intensywnie niebieski kolor kojarzy się z kultową bajką o smerfach. Wobec tego ciasto to pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci, które znają tę animację.
W dodatku sam ten deser przygotujemy w prosty i przyjemny sposób. Nie musimy być mistrzami w kuchni, aby ciasto wyszło idealne. Wystarczy odrobina cierpliwości, aby cieszyć się smacznym deserem bez pieczenia, który sprawdzi się na wiele okazji - zarówno pasuje do niedzielnej kawy, jak i na przyjęcie urodzinowe dziecka.
Czytaj również: Wszyscy uważają je za zdrowe, a prawda jest zupełnie inna. Lepiej je ograniczyć
Jak zrobić pyszne ciasto bez pieczenia? Ten przepis jest prosty i niezawodny
Ciasto Smerfetka to łatwy do zrobienia deser. Nie musimy choćby uruchamiać piekarnika, aby cieszyć się pysznym przysmakiem. Do przygotowania go będziemy potrzebowali następujących składników.
Do masy serowej jest to:
- 600 ml gorącej wody,
- pół szklanki cukru pudru,
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 2 galaretki borówkowe,
- 500 ml śmietanki 36 proc.
Natomiast do zrobienia niebieskiej galaretki, która będzie stanowiła dekorację, potrzebne będzie 800 ml gorącej wody i 2 galaretki borówkowe. Oprócz tego musimy także kupić 250 g herbatników.
Przygotowanie zaczynamy od zrobienia masy serowej. W tym celu do miski przesypujemy galaretki borówkowe, zalewamy je wrzątkiem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Kolejnym krokiem jest ubicie schłodzonej śmietanki z cukrem pudrem. Dodajemy do tego stopniowo twaróg sernikowy, ciągle miksując masę. Następnie wlewamy także wystudzoną galaretkę.
Przechodzimy do przygotowania dekoracji. W tym celu pozostałe 2 galaretki borówkowe zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie formę o wymiarach około 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej warstwę herbatników. Wlewamy na nie połowę masy serowej i wstawiamy całość na pół godziny do lodówki.
Następnie układamy kolejną warstwę herbatników, wlewamy pozostałą masę i znów wkładamy formę do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu na schłodzony ser wylewamy galaretkę. Upewnijmy się jednak, iż zaczęła tężeć, ponieważ gdy będzie zbyt płynna, to wsiąknie w ciasto. Foremkę wkładamy do lodówki na całą noc, by ciasto stężało. Możemy podawać je ozdobione świeżymi borówkami i listkiem mięty.
Zobacz też:
Takie ciasto na pierogi robi Magda Gessler. Twierdzi, iż nie ma sobie równych
Deklasują polskie pierogi. Przepis na ten przysmak przywiozłam prosto z Gruzji
To najzdrowszy sok dla seniorów. Zrób na zapas, póki trwa sezon