W Tokarni skosztujemy smaków jesieni i potraw Żydów aszkenazyjskich

radiokielce.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: 24.09.2023. Tokarnia. Park Etnograficzny. Festiwal „Smaki jesieni” / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce


W Parku Etnograficznym w Tokarni będzie można w niedzielę (21 września) spróbować „Smaków Jesieni”. Impreza pod tym hasłem rozpocznie się o godzinie 11.

Organizatorzy zapowiadają, iż przeniesiemy się na minioną wieś kielecką w okresie jesienno-zimowym. Odbędą się pokazy kiszenia kapusty, darcia pierza i przędzenia. Będą także warsztaty z plastyki obrzędowej, wyplatania jesiennych wianków i wycinankarstwa.

Na scenie pojawi się wiele ludowych zespołów i kapel, a swój benefis z okazji 20-lecia istnienia będzie miał o 15 Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka.

Podczas imprezy będzie oczywiście można także spróbować tytułowych smaków jesieni. Wśród stoisk znajdziemy także kuchnię żydowską, związaną z jesiennym świętem Sukot. Goście będą częstowani przysmakami takimi, jak: holiszki, czyli gołąbki po żydowsku, chałki, żydowskie bajgle i kugiel, gęsie pipki, placki ziemniaczane z nietypowymi sosami, lemoniada po żydowsku, desery i bigos z pokrzywą. Degustację uzupełnią warsztaty i wspólne dekorowanie namiotu. Zaplanowano także koncert muzyki klezmerskiej lubelskiego zespołu „Berberys” (godz. 14.00, scena k. Stodoły Plebańskiej z Suchedniowa).

„Smakom Jesieni” będzie towarzyszyć Piknik Pszczelarski. Za Dworem z Suchedniowa znajdziemy zatem stoiska z miodem i produktami pszczelimi.

Impreza potrwa do 17.


Idź do oryginalnego materiału