Twaróg z Krasnegostawu: smak dzieciństwa
Zanim jednak przejdziemy do przepisów, warto odpowiedzieć na jedno, zasadnicze pytanie: jaki twaróg wybrać? Odpowiedź powinna być prosta: taki, który smakuje nam najbardziej. A jeżeli smak idealnego twarogu to ten, który momentalnie przenosi was do kuchni ukochanej babci, koniecznie spróbujcie wyrobu OSM Krasnystaw.
“Kiedyś gospodynie domowe samodzielnie przygotowywały twaróg. Dzisiaj, kiedy dostęp do świeżego, nieprzetworzonego mleka jest utrudniony, a czasu wolnego coraz mniej, polecamy nasz ser twarogowy półtłusty. Twaróg Krasnystaw przygotowywany jest tak, by jego smak przywoływał wspomnienia z dzieciństwa. Jest tak samo zdrowy i smaczny, jak ten robiony samodzielnie w domach dziesiątki lat temu” - czytamy na stronie producenta.
Wartości odżywcze twarogu
Smak to oczywiście kwestia kluczowa, ale przygotowując potrawy z wykorzystaniem twarogu, warto mieć z tylu głowy również jego odżywcze adekwatności.
Twaróg to przede wszystkim łatwoprzyswajalne białko, czyli podstawowy budulec tkanek. Jego zawartość w tym konkretnym produkcie mlecznym jest niezwykle wysoka: w 100 gramach może być go choćby 20 g.
Twaróg jest również źródłem niezbędnych do funkcjonowania aminokwasów. Prawidłową pracę naszego organizmu wspomagają również minerały i witaminy obecne w twarogu, takie jak magnez, potas, cynk oraz witaminy A, D, E oraz te z grupy B.
Warto więc włączyć twaróg do codziennej diety. Jak jednak zrobić to kreatywnie? Jasne, zawsze można sięgnąć do babcinych przepisów. Można też jednak pokusić się o drobne eksperymenty.
Pizza z twarogowym spodem
Genialna alternatywa dla klasycznego ciasta na pizzę. Bogata w białko, uboższa w węglowodany, czyli idealna dla tych, którzy starają się zrzucić kilka kilo, nie rezygnując przy tym z ulubionych przekąsek.
Składniki:
250 g Twarogu OSM Krasnystaw
2 jajka
cztery łyżki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksuj. Powstałą w ten sposób gładką masę rozprowadź na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 20-30 minut, aż wierzch będzie rumiany. Wyjmij z piekarnika i przygotuj ulubione dodatki, takie jak na tradycyjną pizzę: posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem, dodaj szynkę lub pieczarki. Ponownie wstaw do piekarnika i poczekaj, aż ser się rozpuści.
Pasta twarogowa od nowa
Kto z nas nie kocha twarożku z rzodkiewką i odrobiną śmietany? W lecie nie ma lepszego śniadania. Kiedy jednak przychodzi jesień, warto spróbować innych połączeń. Twaróg smakuje wyśmienicie naprawdę w wielu konfiguracjach smakowych. Sprawdźcie koniecznie te połączenia:
Pasta buraczana: Twaróg OSM Krasnystaw zmiksujcie z odrobiną śmietany i upieczonymi w piekarniku burakami; doprawcie odrobiną cząbru, ostrej papryki i czosnku
Pasta z awokado: Twaróg OSM Krasnystaw pogniećcie widelcem z awokado; dodajcie odrobinę śmietany i doprawcie solą i pieprzem do smaku
Pasta kminkowa: Twaróg OSM Krasnystaw zmiksujcie z odrobiną śmietany, odrobiną startego żółtego sera i łyżeczką nasion kminku, sparzonego wcześniej wrzątkiem; doprawcie do smaku solą i pieprzem
Błyskawiczny sernik z frużeliną malinową
Słodkości nigdy dość, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Warto mieć w zanadrzu prosty przepis na błyskawiczny sernik. Nigdy nie wiadomo, kiedy może się przydać. Sekret tego bezproblemowego deseru tkwi w tym, iż twarogu wcale nie trzeba wcześniej mielić. A to ogromna oszczędność czasu!
Składniki:
Spód:
200 g pełnoziarnistych ciasteczek
100 g masła
łyżka kakao (jeśli korzystacie z ciasteczek kakaowych, można pominąć)
Masa serowa:
1 kg Twarogu OSM Krasnystaw
opakowanie cukru waniliowego
1 budyń waniliowy bez cukru
90 g cukru
100 g roztopionego masła
otarta skórka z jednej cytryny
5 jajek
Frużelina:
300 g malin lub innych owoców lata (jagody, porzeczki, truskawki)
3 łyżki cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Ciasteczka pokrusz w blenderze (można też włożyć je do woreczka strunowego i pognieść wałkiem) i dodaj roztopione wcześniej masło. Powinna powstać konsystencja mokrego piasku.
Dno okrągłej formy wyłóż papierem, przełóż masę ciasteczkową i rozprowadź po powierzchni. Włóż do lodówki na pół godziny, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. kwadrans. Wyjmij i wystudź.
Składniki na masę połącz i zmiksuj. Wylej masę twarogową na podpieczony spód i piecz w 170 stopniach w kąpieli wodnej przez ok. godzinę. Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto w środku aż do wystygnięcia.
Owoce włóż do garnka, dodaj cukier. Gotuj na małym ogniu aż puszczą sok. Następnie dodaj skrobię rozmieszaną w odrobinie wody i gotuj aż całość zgęstnienie. Przestudzoną frużelinę rozprowadź na zimnym serniku. Włóż do lodówki, aby całość zgęstła.