W roli głównej dania i przekąski z kaszy manny

lubelski.pl 4 godzin temu

Kluseczki z kaszy manny najlepiej podawać gorące, polane roztopionym masłem i posypane startym żółtym serem. Placki również najlepiej smakują na gorąco, posypane cukrem pudrem, w towarzystwie gęstej śmietany. Pudding podaje się polany sokiem z malin lub syropem klonowym. Smacznego!

Kładzione kluseczki z kaszy manny

Składniki:

1 szklanka kaszy manny

3 szklanki mleka

2 jajka

Do podania:

5 dag tartego żółtego sera

2 łyżki masła

sól do wody

Przygotowanie:

Ugotować kaszę w mleku. Wbić jajka do ugotowanej kaszy, dokładnie wymieszać. W dużym garnku zagotować wodę z solą.

Przy użyciu łyżeczki brać porcje masy i wrzucać do gotującej się wody. Gdy kluseczki wypłyną na powierzchnię wody, chwilę je podgotować. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.

Placuszki z kaszy manny

Składniki:

1 szklanka kaszy manny

4 szklanki mleka

2 jajka

10 dag twarogu

1 łyżka cukru

szczypta soli

tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Ugotować kaszę w mleku, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, twaróg zemleć, lub dobrze utrzeć. Wszystkie składniki połączyć do uzyskania jednolitej masy. Z masy formować małe placuszki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Pudding z kaszy manny

Składniki:

1 szklanka kaszy manny

3 szklanki mleka

10 dag rodzynek

2 łyżki cukru

3 jaja

1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej

1/3 szklanki soku malinowego

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w mleku i dwoma szklankami wody, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z ugotowaną kaszą i sparzonymi rodzynkami oraz skórką pomarańczową.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą z kaszy. Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Po upieczeniu naczynie owinąć ściereczką zwilżoną zimną wodą, pudding przełożyć na półmisek.

Idź do oryginalnego materiału