W promocji znika z lodówek błyskawicznie. Mało kto wie, iż może szkodzić bardziej niż panga

kobieta.gazeta.pl 5 godzin temu
Mało ości, niska cena i delikatne mięso sprawiają, iż wielu Polaków sięga po tę rybę regularnie. Choć wydaje się lepszym wyborem niż panga, rzeczywistość może zaskoczyć. Eksperci ostrzegają, iż w jej składzie znajdziemy metale ciężkie, a sposób hodowli budzi poważne wątpliwości.
W sklepach znika z lodówek szybciej niż dorsz czy flądra. Klienci kuszą się na nią ze względu na cenę i łatwość przygotowania. Jednak dietetycy i naukowcy alarmują: to jedna z najbardziej kontrowersyjnych ryb na rynku. Sprawdź, co tak naprawdę znajduje się w jej mięsie.


REKLAMA


Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka


Czy tilapia jest zdrowa? Mogłaby bić się z pangą o pierwsze miejsce
Do tej pory tytuł "najgorszej ryby" należał do pangi. W jej mięsie są kumulowane metale ciężkie, np. rtęć. Odławia się ją z bardzo zanieczyszczonych wód Mekongu w Wietnamie. Dodatkowo gatunek jest karmiony różnymi środkami chemicznymi, które mają na celu przyspieszyć jego wzrost. To wszystko trafia później do naszego żołądka.


Okazuje się, iż istnieje ryba jeszcze gorsza niż panga. To tilapia, która pozornie ma bardzo smaczne i chude mięso. W rzeczywistości zawiera ołów, który jest bardzo szkodliwy dla organizmu. Badania Morskiego Instytutu Rybackiego wykazały, iż znajdziemy w niej też rtęć oraz kadm. To jednak nie wszystko. Żeby ryba gwałtownie urosła, karmiona jest hormonami, antybiotykami i mączką z genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy.


Ryby (zdjęcie ilustracyjne)Fot. Władysław Czulak / Agencja Wyborcza.pl


Która ryba jest najzdrowsza? Zastąp tilapię tymi gatunkami
Tilapię importuje się z Azji do Polski w postaci mrożonych filetów. Polacy chętnie ją kupują, bo należy do najtańszych i ma mało ości. jeżeli mamy ochotę na rybę, lepszym wyborem będzie kupno dorsza, flądry, łososia bałtyckiego, sardynek albo śledzi. Gdy weźmiemy pod lupę dorsza, okaże się, iż ma on same zalety. Jest niskokaloryczny, bogaty w witaminy z grupy B, a dodatkowo zawiera fosfor, selen i potas. Podobne adekwatności ma flądra. jeżeli koniecznie chcesz zjeść tilapię, wybieraj te mniejsze okazy. Zwiększy to szansę na kupienie ryby, która była karmiona naturalnie.
Idź do oryginalnego materiału