W PRL niemal każdy się zachwycał. Dziś ludzie na jego nazwę reagują obrzydzeniem

pysznosci.pl 1 rok temu

Wieprzowy móżdżek w wersji smażonej często zastępował jajecznicę. Dawniej był przysmakiem, teraz wiele osób reaguje skrzywioną miną.

Wśród potraw naszych mam i dziadków nie brakowało podrobów w różnym wydaniu. Wątróbka, żołądki, serca czy nerki często gościły na polskich stołach. Po latach odeszły jednak do lamusa i wiele osób na samo ich wspomnienie reaguje pełnym obrzydzenia „fuj”. Wśród takich kontrowersyjnych przysmaków znajduje się też cielęcy móżdżek, który dawniej często gościł w kuchni Polaków.

Przysmak sprzed lat

Przepis na ten zapomniany przysmak pojawił się w pierwszej polskiej książce kucharskiej Stanisława Czernieckiego „Compendium Ferculorum” z 1682 roku, co wyraźnie zaznacza jego pozycję w kulinarnej historii Polski. Świeży móżdżek był w pewnym sensie wizytówką upodobań Polaków w okresie międzywojennym. W restauracjach najczęściej podawano go usmażonego na patelni z jajkiem czy na tostach z odrobiną cytryny. Robiono z niego również kotlety obtoczone niczym sznycel oraz wykorzystywano jako bazę do sosów. Fanką móżdżku jest popularna polska piosenkarka, Irena Santor.

Tego się podobno teraz nie je. Nie wiecie w ogóle, co to jest?! Rarytas!- podsumowała Irena Santor w wywiadzie dla „Gazety Wyborczej”.

Wyświetl ten post na Instagramie

W czasach PRL, czyli kuchni dość biednej i bazującej na tym, co było dostępne, nie zapomniano również o móżdżku. Pojawiał się w restauracjach, a sprytne gospodynie domowe przyrządzały go również w swoich domach. Podroby zachwalane były dawniej jako zamiennik mięsa. Z biegiem lat nabrały jednak dla Polaków znaczenia, iż są czymś gorszym i mało wartościowym.

Móżdżek- jak go przygotować?

Składniki:

  • 300 g mózgu wieprzowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki octu

Sposób przygotowania:

  1. Móżdżek dokładnie płuczę pod zimną wodą.
  2. Wkładam do miski, zalewam wodą i odstawiam na kilka minut. Następnie wylewam wodę i powtarzam proces kilka razy.
  3. Oczyszczam z błonek i żył.
  4. W garnku zagotowuję wodę z octem i wkładam oczyszczony móżdżek. Gotuję na średnim ogniu przez 5-7 minut.
  5. Na maśle podsmażam posiekaną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  6. Dorzucam obgotowany móżdżek i podsmażam.
  7. Doprawiam solą oraz pieprzem.

Gotowy móżdżek serwuję z chlebem. Opcjonalnie możesz posypać go jeszcze posiekaną natką pietruszki. Do smażącego się móżdżku możesz dorzucić również 2 rozbełtane jajka, aby potrawa była jeszcze bardziej pożywna.

Idź do oryginalnego materiału