W majówkę będą zajadać się dziczyzną

wpoznaniu.pl 1 tydzień temu

„Dziczyzna. Leśne specjały” – pod tym hasłem kryje się kulinarne wydarzenie w Uzarzewie. Odbędzie się ono 5 maja i organizowane jest przez Muzeum Przyrodniczo-Łowieckie.

5 maja w Uzarzewie , w gminie Swarzędz, odbędzie się wydarzenie dla fanów dziczyzny. Muzeum Przyrodniczo- Łowieckie organizuje kulinarną majówkę, pod hasłem „Dziczyzna. Leśne specjały”. Impreza rozpocznie się o godzinie 10:30 i potrwa do 15:30. W programie m.im. bezpłatne degustacje potraw z dziczyzny, ciast i deserów. Będą również specjalnie przygotowane napoje na bazie owoców leśnych. Chętni będą mieli okazję do wzięcia udziału w prelekcjach o adekwatnościach zdrowotnych ziół. Bezpłatnie będzie można skorzystać z konsultacji i porad dietetyka. Dla ambitnych – konkurs wiedzy przyrodniczej. Będzie to również okazja do zapoznania się z ekspozycją Muzeum.

W imprezie kulinarnej uczestniczyć będą Koło Łowieckie „Czajka”, Wielkopolskie Koła Gospodyń Wiejskich oraz Bractwo Kurkowe ze Swarzędza. Nie zabraknie atrakcji dla dzieci, takich jak warsztaty, gdy i zabawy.

fot. Muzeum Przyrodniczo-Łowieckiego w Uzarzewie

Organizatorzy chcą zachęcić do wprowadzenia dziczyzny do własnej kuchni. Jak sami informują – Dawniej dziczyzna była jednym z podstawowych produktów na szlacheckich stołach i uważana za wielki skarb w kuchni. Dzięki królowej Bonie podawana również w towarzystwie różnych warzyw (to jej zawdzięczamy wykwintność wielu potraw z dziczyzny, np. włoszczyzna w rosole).

Bilety wstępu na wydarzenie dostępne będą w cenach: 10 zł normlany, 8 zł ulgowy. Dzieci do lat 7 mogą uczestniczyć w imprezie za darmo.

Error happened.
Idź do oryginalnego materiału