W Japonii piją ją na potęgę, a w Polsce mało kto ją docenia. Działa jak "przyśpieszacz" odchudzania

kobieta.gazeta.pl 11 godzin temu
Zdjęcie: fanta_c / Getty Images/iStockphoto


Dzięki swojemu orzechowo-słodkiemu smakowi i wielu korzyściach zdrowotnych tanowi świetną opcję ziołową, którą można się cieszyć o każdej porze dnia. W Polsce wciąż nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Na co pomaga herbata gryczana?
Herbata gryczana, znana również jako Soba Cha w Japonii, to rodzaj naparu wytwarzanego z prażonych ziaren gryki, które są łuskanymi nasionami rośliny gryki. Jest bezglutenowa i bezpieczna dla osób z celiakią lub alergią i wrażliwością na gluten. Cieszy się ogromną popularnością w Japonii oraz Chinach i Korei ze względu na imponujące korzyści zdrowotne.


REKLAMA


Zainteresuje cię też: Ile zarabia Jurek Owsiak? Szef WOŚP ujawnił zarobki "na rękę". "Jestem prezesem"


Zobacz wideo Jaką babcią jest Majka Jeżowska? "Stoi pod moim oknem i woła "babcia!" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Na co pomaga herbata gryczana? Choć powszechnie znana, w Polsce nie jest aż tak doceniana
Przygotowuje się ją na bazie nasion gryki tatarskiej. Po uprażeniu wykorzystuje się je nie tylko do produkcji mąki lub kaszy, ale także naparów. Jak wymienia dietetyk Mariola Kowalska na portalu mojdietetyk.pl, gryka ma liczne adekwatności korzystne dla naszego organizmu.


Ma dużą wartość biologiczną. W gryce znajdziemy od 8,5 do 19 proc. białka z korzystnym składem aminokwasowym.
Obniża poziom cholesterolu we krwi, działa wzmacniająco na naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi.
Stanowi źródło nienasyconych tłuszczy oraz błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, a co za tym idzie, wspomaga pracę układu pokarmowego, dając lepsze efekty diety odchudzającej.
Ziarna gryki zawierają witaminę E, która ma adekwatności antyoksydacyjne, a także są skarbnicą witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6).
Dostarcza licznych składników mineralnych (miedzi, cynku, wapnia, magnezu, fosforu, potasu).
Ma adekwatności przeciwutleniające (flawonoidy, kwasy fenolowe, fitosterole, fagopiryny czy tokoferole).
Chroni organizm przed stresem oksydacyjnym (bioaktywne substancje) oraz przed schorzeniami (zaparcia, nadciśnienie, otyłość i tworzenie się kamieni żółciowych).


gryka gorchittza2012 / Getty Images/iStockphoto


Jak zrobić herbatę gryczaną? Naturalny eliksir dla osób dbających o zdrowie
W Azji napar z gryki cieszy się sporą popularnością. Spożywa się go 2-3 razy dziennie, często zastępując tym samym wodę. Świetnie sprawdzi się zimą, rozgrzewając i przynosząc odprężenie. Herbatę gryczaną można z powodzeniem pić przed snem, gdyż nie zawiera kofeiny. Ma lekki orzechowy posmak z nutą ciasteczka waniliowego. Jak ją przygotować?


Weź pół szklanki gryki lub kaszy gryczanej palonej.
Wsyp ziarna na patelnię i opiekaj do czasu, aż staną się zarumienione. Odstaw do ostygnięcia.
Następnie włóż do szczelnego pojemnika.
Odmierz 1-2 łyżki prażonej gryki na filiżankę.
Zalej wrzątkiem i parz 5 minut.
Przecedź i delektuj się gryczanym naparem.
Idź do oryginalnego materiału