W gminie Pleśna po raz kolejny królowały lokalne przysmaki na Święcie Owoców i Produktów Pszczelich

rdn.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Pleśna


Stoiska z ciastami, chlebami, przetworami, miodami i innymi przysmakami z regionu królowały na tegorocznej, już 21. edycji Święta Owoców i Produktów Pszczelich w gminie Pleśna. Impreza po raz kolejny zgromadziła prawdziwe tłumy mieszkańców, którzy chętnie próbowali smakołyków.

Dobra pogoda przyciągnęła w niedzielę (14.07) do Ośrodka Sportowo-Rekreacyjnego 'Relaks’ w Łowczówku wielu gości z rodzinami z całego regionu. Uczestnicy przekonywali, iż dania były przepyszne i wystawcy faktycznie mają się czym chwalić.

– Spróbowałem teraz skrzydełko z kurczaka i jest bardzo pyszne. – Ja jem gofra i mi smakuje. – Akurat teraz jem pierogi ruskie, a wcześniej próbowałem wino z Winnicy Bogumiła. – Bardzo wszystko jest pyszniutkie. – W tej chwili jem chłodnik i jest pyszny. – Jadłam taki bardzo pyszny okręcony serdelek z kiełbaską w środku, ale najfajniejszy jest ogóreczek i smalczyk. – Serdelek jest bardzo dobry, podobnie jak chleb ze smalcem i ogórkiem. – Zjadłyśmy chlebek ze smalcem i zakupiłyśmy jagodzianki. W ogóle szczerze mówiąc, to jesteśmy tu już trzeci rok z rzędu. Mieszkamy w Tarnowie i zawsze tutaj jest coś interesującego do kupienia z regionalnych produktów, które nie zawsze można dostać normalnie w sklepie. – Jem placuszek ze Szczepanowic, robiony na sodzie, chyba się nazywa proziak. Oprócz tego pyszne pierogi ruskie.

W tym roku po raz kolejny na imprezie wybierano najlepsze regionalne przysmaki w kulinarnym konkursie 'Pleśnieński Smak’. W konkursowe szranki stanęły różne Koła Gospodyń Wiejskich ze swoimi specjałami. Jedne przygotowały coś na słodko, inne z kolei na słono.

Koło Gospodyń Wiejskich 'Czerwone Korale’ w Łękawicy postawiło na skrzydełka w miodzie. Jak się je robi i czy to trudna w przygotowaniu potrawa?

– Zaczęłyśmy je wczoraj (13.07) przygotowywać, bo trzeba przygotować marynatę i te skrzydełka marynowały się aż do dzisiejszego (14.07) poranka i dzisiaj były pieczone. Tak w skrócie, potrzeba kilogram skrzydełek, cztery łyżki miodu, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki chili. Zamiast w proszku papryki można dać płatki papryczki chili i zdecydowanie jest to lepsze rozwiązanie. Do tego jeszcze idzie łyżeczka soli. No i wyciskamy dwie pomarańcze i mieszamy z tym wszystkim i marynujemy. I jeszcze taka kropeczka nad 'i’, czyli pięć gram imbiru. Smak jest taki słodko-kwaśny. Myślę, iż łatwo się to robi. Życzymy smacznego!

– mówi Bogusława Budzik.

Wydarzeniem towarzyszącym był tradycyjny już 'VII Pleśnieński Bachus’, który przedstawiał ofertę enoturystyczną regionu. Nie zabrakło również produktów pszczelich oraz pokazów kulinarnych w V odsłonie Małopolskiej Pszczoły.

Chętni mogli także udać się do stoisk edukacyjnych przekazujących cenne informacje na rzecz czystego środowiska w ramach projektu ekoMałopolska.

Organizatorzy, oprócz wyśmienitych dań, nie zapomnieli o odpowiedniej oprawie muzycznej. Na scenie wystąpili się m.in. Zespół Pieśni i Tańca Sądeczanie czy Orkiestra Dęta Szczepanowice.

Gwiazda wieczoru to zespół Pogwizdani. Koncert rozpocznie się o godzinie 20. Po ich występie, o 21.30 rozpocznie się zabawa taneczna z DJ Sound Protectors.

Patronat nad 21. Świętem Owoców i Produktów Pszczelich w gminie Pleśna objęło Radio RDN Małopolska.

Idź do oryginalnego materiału