W domowej czekośliwce zakocha się cała rodzina. To najlepsze powidła do kanapek i ciast

g.pl 2 tygodni temu
Jesteś fanem powideł śliwkowych? jeżeli tak, to koniecznie musisz wypróbować ich słodszą wersję, czyli czekośliwkę. Ten owocowy krem z dodatkiem kakao i czekolady ma niebagatelny, głęboki i wyrazisty smak, który rozpieści twoje podniebienie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!
Czekośliwka to przepyszny krem ze śliwki z dodatkiem czekolady oraz kakao, który ubarwi twoje śniadania, obiady i desery. Świetnie nadaje się bowiem nie tylko jako dodatek do ciast, ale będzie pasować także do owsianek, naleśników i gofrów. Co więcej, możesz go w szybki sposób przygotować w domu i mieć pewność, iż nie zawiera sztucznych dodatków.


REKLAMA


Zobacz wideo Powidła śliwkowe - obowiązek na koniec lata


Czekośliwka - przepis, który na stałe zagości w twoim domu
Szukasz sprawdzonego i prostego sposobu na przygotowanie pysznego kremu ze śliwki i czekolady? Sprawdź przepis, który dla ciebie przygotowaliśmy.
Do przyrządzenia czekośliwki będą nam potrzebne następujące składniki:


Śliwki węgierki (dojrzałe, bez pestek) - 2 kilogramy
Kakao - 3-4 łyżki
Cukier - 100 gramów
Czekolada deserowa - 100 gramów
Wanilia lub cynamon - 1 łyżeczka


Przygotowanie czekośliwki rozpoczynamy od umycia owoców i wypestkowania ich. Następnie wszystkie umieszczamy w dużym garnku. Śliwki gotujemy na małym ogniu przez kilka godzin do czasu, aż odparuje z nich woda i zmiękną. Należy pamiętać, aby co jakiś czas mieszać owoce, nie mogą bowiem przywierać do dna garnka. Następnie, gdy masa zgęstnieje, dodajemy do niej cukier oraz kakao i całość dokładnie mieszamy. Na sam koniec dorzucamy jeszcze czekoladę i całość podgrzewamy oraz mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.


Zawartość garnka blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie gotową czekośliwkę przelewamy do czystych i wyparzonych słoików, które zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Tak przygotowaną czekośliwkę możemy przechowywać przez kilka miesięcy.


Szukasz zdrowszej alternatywy dla sklepowych kremów? Czekośliwka z kakao to idealne rozwiązanie
Czekośliwka z kakao to świetny dodatek do śniadań czy deserów dla tych osób, które szukają zdrowszych alternatyw produktów, które na co dzień dostępne są w naszych sklepach. Przygotowując powidła śliwkowe z kakao i czekoladą w domu możemy mieć pewność, iż nie będą one zawierać oleju palmowego, zbędnych dodatków, polepszaczy smaku czy konserwantów. Co więcej, cukier możemy zastąpić np. ksylitolem czy erytrolem lub w ogóle pominąć.
Do czego mogę wykorzystać czekośliwkę?
Czekośliwka doskonale nadaje się do owsianek lub jogurtu. Możesz wykorzystać ją do naleśników, placków czy gofrów. Świetnie sprawdzi się też jako nadzienie do muffinek i ciast. Najmłodsi chętnie posmarują nią kanapki - to smaczny i zdrowszy zamiennik popularnych sklepowych kremów do smarowania. Jak widzisz, czekośliwka ma wiele zastosowań i z powodzeniem sprawdzi się również w twojej kuchni. To jak, skusisz się na przygotowanie tego pysznego przetworu?
Idź do oryginalnego materiału