W czym zamarynować kotlety schabowe? Sposób, za pomocą którego unikniesz zatrucia

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Adobe Stock


Dzisiaj serwujemy ci artykuł, za który Magda Gessler mogłaby nas naprawdę znielubić. Czemu? To wyjaśnimy poniżej, ale wiedz, iż po jego przeczytaniu będziesz już znał najlepszy sposób na marynowane kotlety schabowe. Coś czujemy, iż ktoś tu się z nami nie zgodzi!

Czemu to właśnie Magda Gessler może nie zgodzić się z treścią tego artykułu? Cóż, sławna restauratorka od lat powtarza, iż najlepszy patent na kruche kotlety schabowe polega na zamarynowaniu ich w mleku i cebuli. Co najciekawsze w tym wszystkim, nie możemy odmówić Magdzie Gessler tego, iż jest to sposób dobry i sprawdzony. Przy tych wszystkich plusach istnieje jednak jeden stanowczy minus. Kotlety schabowe zalane mlekiem psują się znacznie szybciej, bo procesy gnilne mięsa nabierają zawrotnego tempa. To z kolei może się skończyć naprawdę nieprzyjemnymi konsekwencjami żołądkowymi.

Kotlety schabowe – Pyszności; foto: Adobe Stock

Tak więc mimo iż kotlety schabowe marynowane w mleku prawdopodobnie wyjdą smaczne i soczyste, istnieje też pewne zagrożenie. Można mu w łatwy sposób zażegnać, stosując inną marynatę. Cebula pozostaje — bo nadaje się do tego perfekcyjnie. Zamiast mleka warto jednak użyć… jogurtu i kefiru. Zastanawiasz się, jak to wygląda w praktyce? Prosimy bardzo, oto przepis!

Kotlety schabowe marynowane w jogurcie i kefirze

Składniki:

  • 500 g schabu adekwatnego
  • 1-2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki kefiru
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe – Pyszności; foto: Adobe Stock

Schab pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Nakryj je folią spożywczą i rozbij. Posól je z obu stron solą i pieprzem, delikatnie „wklepując” przyprawy, a następnie przełóż kotlety do miski. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj je do mięsa, a całość zalej mieszanką jogurtu i kefiru.

Kotlety schabowe powinny się teraz marynować przynajmniej kilka godzin, najlepiej całą noc (oczywiście w lodówce). Po tym czasie wyjmij je z marynaty i panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz (jaki? Przeczytaj tutaj) i smaż schabowe z obu stron do momentu, w którym panierka stanie się apetycznie złocista. Na koniec odsącz kotlety z tłuszczu i… smacznego!

A poniżej znajdziesz cudowny pomysł na śniadanie: pyszne cynamonowe bułeczki pod kruszonką. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału