Restauracja Sobre Mesa (al. 3 Maja 51) zaprasza miłośników hiszpańskiej kuchni na pierwsze spotkanie z daniami inspirowanymi regionami kraju Cervantesa. Kolacja, podczas której goście spróbują dań związanych z Walencją odbędzie się w najbliższą sobotę, 23 września o 19.00.
Autorską, pięciodaniową kolację przygotuje szef kuchni Sobre Mesy Rafał Drobniak wraz z szefami: Michałem Lelkiem i Marcinem Pomiernym. Nie zabraknie na niej produktów, które mocno kojarzą się z Walencją – miastem uznawanym m.in. za ojczyznę paelli, czyli narodowego dania Hiszpanów. Kuchnia Walencji znana jest z pysznych pomidorów odmiany valenciano, ryb i owoców morza na czele z tuńczykiem, dorszem i ośmiornicą, a także jakościowej wołowiny, długodojrzewających wędlin, pysznych serów oraz czerwonych pomarańczy. Wiele z tych produktów znajdzie się w menu kolacji w Sobre Mesie. Goście spróbują na przykład tatara z pomidorami i oliwkami, lokalnych krokiecików z szynką serrano, dorsza w bulionie z hiszpańskiej cebuli oraz rostbefu z hiszpańskim ragout z fasolą i chorizo. Na deser szefowie kuchni przygotują pomarańczowy flan z lodami czekoladowymi.
Szczegóły kolacji oraz rezerwacji można znaleźć pod linkiem: https://www.facebook.com/events/992197461820829/. Warto zaznaczyć, iż plany Sobre Mesy obejmują organizację sześciu kolacji poświęconych różnym regionom Hiszpanii. Kulinarne spotkanie z Walencją to zatem jedynie przedsmak pysznej jesieni i zimy w towarzystwie kuchni hiszpańskiej.



Szefowie kuchni gotujący na kolacji Vuealta a Espana w restauracji Sobre Mesa:
Rafał Drobniak – Executive Chef w AC Hotel by Marriott Kraków, Rafał Drobniak to szef kuchni z pasją z prawie 20-letnim doświadczeniem w restauracjach i hotelach, w tym kurortach (Czarny Potok, Hotel Heron) i hotelach międzynarodowych sieci w Polsce. Przez ostatnie cztery lata Rafał był Szefem Kuchni w DoubleTree by Hilton Kraków Hotel & Convention Center oraz Hampton by Hilton Kraków, odpowiadając za 2 restauracje i centrum kongresowe dla ponad tysiąca osób. Posiada bogate doświadczenie w pracy z grupami międzynarodowymi m.in. arabskimi, indyjskimi i azjatyckimi, tworząc dedykowane menu oraz kierując się specjalnymi preferencjami i rekomendacjami żywieniowymi. Osobiście odpowiadał za kulinarne doznania uczestników licznych imprez okolicznościowych i prestiżowych bankietów, w tym cateringów dla Ambasady USA w Polsce, Prezydenta RP oraz kilku wydarzeń VIP odbywających się w Centrum Kongresowym ICE i Tauron Arenie w Krakowie. Współpracował z wieloma szefami kuchni i dietetykami drużyn sportowych, w tym z kilkoma pierwszorzędnymi polskimi drużynami piłkarskimi oraz Narodowymi Reprezentacjami Siatkówki USA, Kanady, Rosji, Francji i Niemiec. Zarządzał cateringiem Mistrzostw Europy w piłce manualnej oraz Final Four Volleyball Champions League.



Michał Lelek – szef kuchni który swoją karierę budował w wielu renomowanych miejscach, m. in. w Hotelu Belvedere w Zakopanem i krakowskich Qubus oraz Best Western, czy też w restauracji Wierzynek. Jego umiejętności zostały docenione w projekcie Studio Qulinarne, gdzie restauracja zdobyła rekomendację Michelin. Wpłynął również na gastronomiczną mapę Polski, nanosząc na nią restaurację Halka w Hotelu Aries w Zakopanem. To tam zdobył prestiżowe nagrody, m. in.
- Najlepsza restauracja hotelowa w Polsce – XVI Food Business Awards Forum
- Grand Award „5 widelców” – Poland 100 Best Restaurants
2017.2018.2019.2020.2021
Jego kuchnia to synonim kreatywności, łączący tradycję i nowoczesność, moc lokalnych produktów z nowoczesnymi technikami. Ciągle poszukuje nowych wyzwań, jak sam twierdzi Kucharza broni talerz. Na co dzień miłośnik piłki nożnej.
Marcin Pomierny – swoją karierę rozpoczął w szkole gastronomicznej w Bukownie, a doświadczenie zawodowe zdobywał w Wielkiej Brytanii.
Pracował w restauracjach i hotelach wyróżnionych AA Rosette i Michelin guide. Odbył wiele staży w renomowanych restauracjach w Londynie takich jak: Petrus Restaurant , The Hand & Flowers Tom Kerridge, Gordon Ramsay Restaurant. Zdobył I miejsce w konkursie Szefa roku w Norfolku oraz druga różyczkę II AA Rossett w restauracji The Winepress. Marcin Pomierny brał udział w prestiżowym konkursie The National Chef of the Year w Londynie i dostał się do finałowej 10- tki najlepszych szefów w Londynie. Marcin wciąż rozwija swoją pasję, gotowanie to jego życie!