Coraz częściej można spotkać zdrowsze zamienniki uwielbianych wypieków i słodkości. Nie inaczej jest w przypadku ciasta czekoladowego, które również może wspaniale smakować, a przy tym posiadać o wiele mniej kalorii. Wystarczy sięgnąć po awokado zamiast masła. Warto zaznaczyć, iż to przepis wyjątkowo na czasie, patrząc na aktualne ceny masła.
Czy awokado może zastąpić masło? Zdrowy i mniej kaloryczny zamiennik
Awokado to owoc, który chętnie wykorzystywany jest do sałatek lub jako dodatek do kanapek. Okazuje się, iż może być również dobrym, a w dodatku zdrowym składnikiem wypieków, za pomocą którego można jeść ciasto czekoladowe bez wyrzutów sumienia. To zdrowy zamiennik masła, który zawiera zdecydowanie mniej kalorii.
Ponadto awokado jest zdrowym tłuszczem, bogatym w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a także posiadającym bardzo dobry stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Pełne jest składników odżywczych, takich jak witaminy (K, E, C, B), a także minerałów, takich jak potas, fosfor, żelazo czy magnez. Dzięki temu ciasto z dodatkiem awokado jest nie tylko smaczne, ale i odżywcze.
Ponadto jest to dobre rozwiązanie dla osób, które chcą przyrządzić wypiek, ale unikają laktozy bądź są na diecie wegańskiej. Awokado jako zamiennik masła to opcja niezwykle na czasie, gdyż wiele osób poszukuje tańszych zamienników tego tłuszczu. W dodatku dodane do ciasta sprawia, iż to staje się niezwykle puszyste, miękkie i wilgotne w środku. Zalety mówią same przez się, iż zdecydowanie warto wypróbować ciasta czekoladowego, do którego należy sięgnąć po awokado zamiast masła.
Sprawdź też: Ciasto drożdżowe wyrośnie jak nigdy. Wystarczy łyżka tego produktu
Ciasto z awokado zamiast masła. Przepis na czekoladowy wypiek
Awokado stanowi dobry zamiennik masła, gdyż zastępuje go w proporcjach 1:1. Wobec tego 100 g masła można zastąpić 100 g rozgniecionego miąższu awokado. Należy trzymać się odpowiednich proporcji, dzięki czemu ciasto zyska odpowiednią konsystencję, a cały wypiek będzie smakowitym sukcesem. Aby go przyrządzić, potrzebne są następujące składniki:
- 260 g dojrzałego awokado (zazwyczaj 2 sztuki)
- 200 g gorzkiej czekolady
- 300 g mąki pszennej
- 250 g cukru (może być mniej, może być zamiennik np. erytrytol)
- 30 g kakao
- 5 średnich jajek
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Może cię zainteresować: Zrób je zamiast tradycyjnych pączków. Z przepisu mojej babci wychodzą palce lizać
Jak przygotować ciasto z dodatkiem awokado zamiast masła?
Przygotowanie rozpocznij od zdobycia tortownicy kwadratowej o wymiarze 24 × 24 cm lub okrągłej o średnicy 25 cm. Produkty powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego dobrze wyciągnąć jajka z lodówki około 1-2 godziny przed rozpoczęciem przygotowań ciasta.
Kiedy wszystko jest już gotowe, przesiej do miski mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość wymieszaj. Przygotuj awokado, wyciągając miąższ i rozgniatając go widelcem na drobną papkę. W tym celu można użyć również blendera, za pomocą którego powstanie idealnie gładka masa.
W osobnym garnuszku delikatnie podgrzej, ale nie zagotuj, mleko. Dodaj do niego czekoladę i mieszaj, dopóki się nie roztopi, a następnie całość pozostaw do ostygnięcia. W oddzielnej misce wsyp cukier, dodaj jajka i miksuj całość przez około 4 minuty na najwyższych obrotach. Do powstałej masy dodaj awokado i mieszaj aż do dokładnego połączenia składników.
Następnie zacznij stopniowo dodawać czekoladę z mlekiem, używając już miksera na niższych obrotach. Zacznij również porcjami dodawać wcześniej przygotowane i wymieszane suche składniki. Można to również zrobić manualnie, drewnianą łyżką lub szpatułką. Delikatnie mieszaj, aż do powstania jednolitej masy.
Przygotowaną torownicę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej całą masę na ciasto czekoladowe. Wsadź je na środkową półkę do piekarnika nagrzanego na 180 st. C, ustawionego na tryb góra-dół (bez termoobiegu). Piecz ciasto przez 50 minut aż do uzyskania suchego patyczka kontrolnego.
Upieczone ciasto czekoladowe powinno jeszcze przez około 10-15 minut poleżeć w ciepłym, ale wyłączonym już piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie należy wyciągnąć je z blaszki i pozostawić do wystudzenia. Można podawać je posypane cukrem pudrem lub polane specjalnie przygotowaną polewą. Najlepiej przechowywać je w lodówce. Smacznego!
Zobacz też:
Tak zrobisz domowy napój kolagenowy. Zachowasz młodość i pieniądze w portfelu
Zawierają więcej witaminy C niż cytryna. Nasze babcie je kochały, my zapomnieliśmy
Lubisz faworki? Spróbuj tych po grecku, a więcej nie zrobisz innych