Składniki na noworoczną babkę pomarańczową
Zapomnij o świątecznych makowcach, piernikach i sernikach. W Nowy Rok trzeba wkroczyć z czymś wyjątkowym, ale również nietrudnym w przygotowaniu. Do upieczenia noworocznej babki pomarańczowej będziesz potrzebować:
- 110 g cukru,
- 160 g mąki pszennej,
- 170 g cukru pudru,
- 185 ml oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 pomarańcze,
- 5 jajek,
- 80 g mąki ziemniaczanej.
Potrzebna będzie również forma do babki z kominem oraz ulubione dodatki do posypania. Możesz odłożyć jedną łyżkę skórki pomarańczowej albo wykorzystać np. migdały w płatkach.
Sprawdź również: To jeden z najzdrowszych deserów na świecie. Jest pyszny i wspiera odchudzanie
Noworoczna babka pomarańczowa — sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do większej miski. Pomarańcze dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj z nich skórkę (1 łyżkę odłóż do dekoracji), a następnie wyciśnij sok. Jajka utrzyj z drobnym cukrem na puch. Dodaj olej, sok z pomarańczy i skórkę z pomarańczy, całość zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszaj szpatułką do połączenia składników. Formę na babkę z kominem dokładnie natłuść, przelej ciasto i piecz przez około 45-50 minut, aż patyczek będzie suchy. Babkę wyjmij do wystudzenia. Przygotuj lukier — utrzyj sok z cytryny z cukrem pudrem. Polej babkę lukrem i posyp skórką z pomarańczy. Gotowe!
Zobacz też:
Ten owoc to prawdziwa bomba witaminowa. Przypomina melona, ale Polacy go nie znają
Nie wyrzucaj skórek pomarańczy. Zrobisz z nich doskonałą przekąskę
Tanie i szybkie przekąski na sylwestra. Zrobisz je w kilka minut i nie wydasz fortuny