Ulubione bułeczki drożdżowe z pysznym kremem waniliowym

fajnainspiracja.pl 1 tydzień temu

Jeśli również uwielbiasz przepisy ze zdjęciami, to dobrze trafiłeś! Dzisiaj wspólnie przygotujemy pyszne bułeczki drożdżowe, które dodatkowo wypełnione są fantastycznym kremem waniliowym. Ten przepis jest przeznaczony raczej dla bardziej doświadczonych kucharzy. Ale dzięki świetnej instrukcji ze zdjęciami poradzi sobie z nim prawie każdy. Bułeczki są również świetną propozycją na weekendowe śniadanie do łóżka!

Czy już zaczynasz się ślinić? Zróbmy razem te pyszne bułeczki drożdżowe z kremem waniliowym!

Nietypowa, ale świetna bułka ziemniaczana nadziewana mięsem mielonym, sosem pomidorowym i serem

Jeśli szukasz więcej dobroci, to koniecznie wypróbuj ten strudel makowy!


Lepsze niż pizza: wystarczy zetrzeć ziemniaki i przygotować pikantny placek ziemniaczany z warzywami, pomidorami i serem.

Co będzie potrzebne:

  • 600 g zwykłej mąki
  • 550 ml mleka
  • 7 g suszonych drożdży
  • 220 g cukru
  • 100 g masła
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 30 g skrobi
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • Cukier puder do posypania

Jak postępować:

1) Zacznij od zagotowania 250 ml mleka, poczekaj aż się ogrzeje, a następnie dodaj drożdże i 100 g cukru. Poczekaj, aż uzyskasz zakwas. Następnie dodać mąkę, 50 g masła, sól i jajka. Uformuj ciasto, które następnie pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

2) Następnie przygotować krem – wymieszać 300 ml mleka, 120 g cukru, skrobię, skórkę z cytryny i 2 żółtka. Gotować powstałą mieszaninę na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając.

3) Następnie zdjąć z ognia i dodać pozostałe masło, cukier waniliowy i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.

4) Gotowe ciasto podzielić na 15-20 kawałków. Uformuj każdy kawałek tak, jak pokazano na zdjęciu. Około 3 cm od krawędzi nałożyć łyżką gotowy krem.

5) dzięki noża wykonaj takie same nacięcia jak na zdjęciu i zawiń. Gotowe bułeczki położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

6) Następnie posmaruj bułeczki żółtkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Idź do oryginalnego materiału