Wydawałoby się, iż każdy wie, do czego służy widelec. Prawda? Błąd! Istnieje tyle możliwych zastosowań tego sztućca oraz tak różne jego rodzaje, iż będziesz zdziwiony, jak szerokie zastosowanie ma ten przedmiot codziennego użytku.
Rodzaje widelców – który do czego służy?
Jeśli widziałeś kiedyś widelec, który zaskoczył cię czymś nietypowym w swoim kształcie czy liczbie ząbków, to nie był to przypadek. Widelce mają bardzo różne zastosowanie. jeżeli nie chcesz zawstydzić się na jakiejś ważnej uroczystości, to lepiej byś wiedział, do czego służy dany rodzaj:
- widelec obiadowy – to ten, który jest prawdopodobnie każdemu z nas najlepiej znany. Nazywany jest też czasem widelcem do dania głównego, choć większość ludzi używa go po prostu do wszystkiego. Wyróżnia go to, że ma cztery długie i równe zęby;
- widelec do ryb – ma trzy lub cztery zęby, które są zawsze zauważalnie szerzej rozstawione niż w przypadku widelca obiadowego. Zwykle jest też od niego nieco krótszy;
- widelec do przystawek – jest pozornie bardzo podobny do widelca obiadowego, ale jego ząbki są zauważalnie mniejsze. Jest też trochę krótszy niż tamten, choć zarazem dłuższy od widelca do ryb. jeżeli będziesz na oficjalnym przyjęciu i zastanowi cię, dlaczego ktoś położył koło talerzy po dwa widelce (a jeden z nich jest nieco krótszy), to zwykle jest to właśnie ten widelec;
- widelec do ciast – to jedyna odmiana, którą obok widelca obiadowego bez problemu rozpoznaje większość ludzi. Jest zwykle wyposażony w trzy zęby, chociaż czasem tylko w dwa. Ma wielkość małej łyżeczki. Wiele osób nie wie, iż można go także użyć do jedzenia owoców.
To jeszcze nie wszystkie rodzaje widelców!
- widelec do ostryg – jeżeli zobaczysz kiedyś widelec bardziej przypominający łyżeczkę, w której ktoś wyciął zęby, to będziesz wiedział, iż masz do czynienia właśnie z widelcem do ostryg. Sprawdza się świetnie w przypadku wszelkich owoców morza;
- widelec do ślimaków – z kształtu przypomina widelec do ciast, choć jest zdecydowanie większy, a jego dwa zęby są dłuższe. Pomiędzy nimi znajduje się też głęboki rów;
- widelec sałatkowy – choć ma tylko dwa zęby, to jest największym ze wszystkich widelców;
- widelec półmiskowy – jest łudząco podobny do sałatkowego i dużo osób je myli. To najdłuższy widelec z dwoma zębami. Służy do nabierania z półmisków plastrów mięsa lub sera.
Do czego przyda się widelec? Cóż, nie tylko do jedzenia
Typowy widelec obiadowy – oprócz wiadomego przeznaczenia – sprawdza się także w przypadku kilku innych rzeczy:
- mieszanie sosów – zdaniem niektórych kucharzy jest w tym wręcz niezastąpiony. Przyda się zwłaszcza do tych gęstych – świetnie usuwa grudki, co sprawia, iż sos jest idealny;
- odcedzanie ryżu i podobnych potraw – dzięki zwykłego widelca bez problemu usuniesz nadmiar wody po gotowaniu;
- rozgniatanie ugotowanych warzyw, klusek i ziemniaków na purée – widelec sprawdzi się w tej roli fenomenalnie!