Układamy menu na święta. Ponad 30 potraw wielkanocnych - tradycyjnych i nowoczesnych [LISTA]

g.pl 2 dni temu
Zdjęcie: Kinek00 / iStock


Tradycyjne potrawy wielkanocne to coś, na co czeka wielu z nas. Jak skomponować dobre menu na świąteczny stół, które pogodzi tradycyjne smaki z nutką nowoczesności? Oto lista ponad 30 zup, dań drugich, ciast i dodatków, z których na pewno wybierzecie pysznego coś dla siebie.
Wielkanoc to rodzinne święto z centralnym punktem w postaci stołu przykrytego białym obrusem z odświętną zastawą. Co oprócz święconki powinno znaleźć się na wielkanocnym stole? Zobacz, jak ciekawie możesz połączyć tradycyjne menu z nieco nowocześniejszymi potrawami, które dogodzą każdemu z twoich gości.


REKLAMA


Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa pokazała, jak robi majonez. Zdradziła swój sekret


Dania wielkanocne. Żurek i jego godni zastępcy
Porcja gorącego żurku z kiełbasą i jajkiem to dokonały pomysł na chłodny wielkanocny poranek po mszy lub rozgrzewkę po długim spacerze. Jednak ta wyrazista i dosyć konkretna propozycja nie wszystkim smakuje. Co podać w zamian? Przepysznymi zamiennikami na pierwsze danie mogą być:


barszcz biały;
zupa pieczarkowa;
rosół;
barszcz czerwony;
zupa szczawiowa;
kremowa zupa warzywna.


Tradycyjne dania wielkanocne. Drugie danie
Pora na danie drugie. W Wielkanoc w wielu polskich domach podawana jest biała kiełbasa w najróżniejszych wersjach. Można ją upiec, usmażyć lub ugotować i podawać z ciekawymi dodatkami. Oto przykładowe dania:


zapiekanka z białą kiełbasą, dynią i rozmarynem;
biała kiełbasa pieczona z jabłkami, cydrem i jałowcem;
biała kiełbasa zapiekana z cebulą;
biała kiełbasa z miodem i piwem;
makaron z klopsikami z białej kiełbasy.


Tradycyjne dania wielkanocne znane są z tego, iż pobudzają wszystkie zmysły. Druga opcja obiadowa to aromatyczny schab ze śliwką. Kruche mięso pokrojone na plastry sprawdzi się w formie porcji mięsa do obiadu i później, wieczorową porą, na kanapki.
Proste dania wielkanocne. Sałatki, pasty jajeczne i inne szybkie dodatki do potraw
Wielkanocne menu musi obejmować również treściwe dodatki, które połączone na talerzu mogą stworzyć samodzielny posiłek. Mogą to być np.:


sałatka jarzynowa;
jaja faszerowane;
wielkanocny bigos;
sałatka z tuńczykiem;
pasty jajeczne z rzodkiewką;
obwarzanki;
szaszłyki z mięsa mielonego;
pasztet;
peklowany łosoś;
śledzie.


Potrawy wielkanocne nowoczesne - czym zaskoczyć gości?
Tłusta staropolska kuchnia często odbiega od współczesnych trendów. Jak przygotować nowoczesne potrawy wielkanocne, które spełnią oczekiwania wszystkich gości, również tych na lekkiej diecie lub diecie wegańskiej? Oto przykładowe menu:


wegański łosoś z papryki;
wegański pasztet z pieczarek;
zupa dyniowa z pomarańczą;
wegański twarożek z ziołami;
tatar z buraków z żółtkiem wegańskim;
warzywa terrina;
pasta jajeczna z awokado;
kaczka w sosie żurkowym;
francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą;
królik duszony w marchewce i maśle.


Układamy menu na święta. Ponad 30 potraw wielkanocnych - tradycyjnych i nowoczesnych (zdjęcie ilustracyjne) zi3000 / iStock


Potrawy wielkanocne na słodką nutę
Bez ciast i czekoladowych jajek Wielkanoc straciłaby smak, zwłaszcza dla najmłodszych biesiadników. Jak przygotować słodki poczęstunek tradycyjnie i w oryginalnym wydaniu? Możesz podać przysmaki takie jak:


babka cytrynowa;
pascha wielkanocna;
sernik cytrynowo-limonkowy z bezą;
tarta cytrynowa;
mazurek kajmakowy;
makowiec drożdżowy.
Idź do oryginalnego materiału