Udziec wołowy wolno gotowany

przepisnikmoniki.pl 3 miesięcy temu
Nie samym pieczeniem mięsa człowiek żyje ;) Czasami warto je również ugotować! Gotowany udziec wołowy na ciepło sprawdzi się jako smaczny obiad, a po wystudzeniu - domowa wędlina na kanapki. Zwarta struktura mięsa bardzo dobrze "się kroi", więc mamy podwójne urozmaicenie w domowym jadłospisie.


Mięsa nie marynujemy wcześniej - przyprawy dodajemy bezpośrednio do wody.
Gotowanie - 6h, wolnowar na ustawieniu solw cook high lub w zwykłym garnku na małym "ogniu" kuchenki.

Składniki:

  • 1kg udźca wołowego
  • 1,6l wody (ilość wody może się różnić w zależności od kształtu garnka oraz kawałka mięsa. Powinno być jej tyle, by swobodnie zakryła gotowaną wołowinę)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy "Zioła zamiast soli" (lub ulubionej mieszanki ziół)
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu białego
  • czubeczek łyżeczki imbiru
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Wykonanie:

  1. Mięso myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien, części chrząstek.
  2. Wołowinę wkładamy do garnka. Zalewamy wodą (jeśli korzystamy z wolnowaru wystarczy, aby woda zakryła mięso, w przypadku tradycyjnego gotowania, aby nie dolewać wody w trakcie, powinno być jej mniej-więcej o 1/3 więcej, ponad poziomem mięsa)
  3. Do wody dodajemy wszystkie przyprawy, delikatnie mieszamy.
  4. Wołowinę gotujemy 6h, na małym ogniu (w przypadku użycia wolnowaru ustawienie slow cook high).
  5. Ugotowane mięso jemy na ciepło lub studzimy i mamy wędlinę na kanapki.






Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału