Udka z kurczaka z warzywami z puszki: Bardzo smaczny i pyszny obiad

fajnainspiracja.pl 1 tydzień temu

Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Przygotuj udka z kurczaka z warzywami z blachy do pieczenia. Przygotowanie dania zajmie Ci zaledwie kilka minut, a będziesz mieć pyszny, sycący obiad. Nie tylko będziesz się nim delektować, ale także możesz zmieniać składniki w zależności od swoich upodobań i możliwości.

Wypróbuj te domowe sajgonki – bardzo łatwe w przygotowaniu!


Przepis na udka z kurczaka z warzywami:

Czego potrzebujemy:

  • 4 cebule
  • 8 udek z kurczaka bez kości (górna część)
  • sól
  • czarny mielony pieprz
  • słodka papryka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2-3 papryki
  • 6 małych pomidorów
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 50 ml wody

opcjonalnie: tymianek lub inne zioła do smaku


Sposób przygotowania:

1) Umyj, osusz i zdejmij skórę z udek kurczaka. jeżeli nie kupiłeś mięsa bez kości, usuń kość i umieść je w misce. Posyp je solą, pieprzem, czerwoną papryką i polej odrobiną oleju.

2) dzięki dłoni dokładnie wetrzyj przyprawy i olej, aby równomiernie przyprawić mięso.

3) Oczyścić i pokroić paprykę, umyć i pokroić pomidory.

4) Marchewki oczyścić i zetrzeć na drobnej tarce, a czosnek pokroić w cienkie plasterki.

5) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej równomiernie półpierścienie z 3 cebul (jedną odłożyć na bok), a następnie ułożyć paski z papryki, pomidorów i startej marchewki, w niewielkich odstępach od siebie.

6) Na wierzchu ułożyć plasterki czosnku, a na każdym stosie warzyw położyć plaster mięsa bez kości, który można posypać ziołami do smaku.

7) Przykryć natłuszczonym papierem do pieczenia i folią i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 35 minut.

8) W międzyczasie oczyścić ziemniaki, pokroić je w nagietki i umieścić w misce z oczyszczoną, pokrojoną w plasterki marchewką. Doprawić solą i pieprzem i umieścić razem na natłuszczonej blasze do pieczenia, gdzie oba składniki wymieszać i zalać wodą.

9) Przykryj ziemniaki i marchew folią i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30 minut.

10) Obierz ostatnią cebulę, pokrój ją w półpierścienie i podsmaż na oleju, w którym delikatnie smażyłeś zmiażdżony czosnek.

11) Po 30 minutach odkryj ziemniaki i marchewkę, dodaj podsmażoną cebulę i czosnek i piecz jeszcze przez około 10 minut.

12) Gotowe danie podawać i posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

INSTRUKCJA WIDEO DLA UDEK Z KURCZAKA Z WARZYWAMI:

Polecamy również: smaczne nadziewane roladki wieprzowe, które można gwałtownie i łatwo przygotować

Idź do oryginalnego materiału