Bo niby czemu nie? Właśnie je wchłaniam z plackami z cukinii, ale tak sobie myślę, iż jako dodatek do potraw z grilla, do jakiejś wieprzowiny… no wiecie. Koperek też pięknie uzupełnił całość (normalnie nie dodaję go do tzatzików).
Składniki:
2 ogórki gruntowe
mały kubek gęstego jogurtu naturalnego
1 czubata łyżeczka chrzanu (jeżeli używacie świeżego, zmniejszcie ilość)
2 ząbki czosnku
pół pęczka koperku
sól
pieprz
Ogórki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, podsypujemy odrobiną soli, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy je z wody i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich jogurt, chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowany koperek. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki.