Jednym z najlepszych letnich przysmaków, który możesz przygotować samodzielnie w swoim domu, jest gotowana kukurydza. o ile dotąd wychodziła ci zbyt miękka lub mdła, najprawdopodobniej popełniałeś popularny błąd podczas jej przyrządzenia.
Klucz do sukcesu tkwi bowiem w odpowiednim czasie gotowania kolb kukurydzy, który nie powinien być zbyt długi ani zbyt krótki. Czy wiesz, ile czasu powinna spędzić w garnku, aby była obłędnie smaczna i chrupiąca?
Może cię zainteresować: Ma mnóstwo witamin, a prawie nikt go nie je. Właśnie trwa sezon
Jak wybrać kukurydzę w sklepie? Po tym poznasz najlepsze, świeże kolby
Wybierając kukurydzę w sklepie, zwróć uwagę na jej wygląd. Nie może być nadmiernie przesuszona na czubku, ani mieć pustych przestrzeni. Jej nasiona powinny być równomiernie rozłożone, mieć jasnożółty, słoneczny kolor i być pękate.
Jeśli kukurydza ma wklęsłe nasiona, żółte, suche listki lub jest przebarwiona, to pewnie długo już leży na półce. To świadczy o tym, iż jest stara albo nieodpowiednio przechowywana, więc nie kupuj jej. Najlepsze są kukurydze młode i świeże średniej wielkości, które mają soczysto zielone liście, mocno otulające kolbę
Jak długo gotować kukurydzę? Dokładnie tyle minut, a będzie smaczna i chrupiąca
Większość ludzi skupia się na wyborze odpowiednich dodatków do kukurydzy, podczas gdy najważniejszy wpływ na jej smak i chrupkość ma... czas gotowania. Jak długo należy gotować kolbę?
Cóż, w przypadku mniejszych i średnich warzyw, od momentu wrzenia powinno minąć około 10 minut. Przy większych okazach 13-15. W przypadku tego warzywa nie można się spóźnić. jeżeli będziesz zwlekać z wyjęciem kukurydzy z garnka, wyjdzie niesmaczna.
Czytaj również: Pyszne i zdrowe placki. Biją na głowę ziemniaczane, a składniki zaskakują
Jak ugotować kukurydzę? To będzie jak bułka z masłem, jeżeli zapamiętasz te zasady
Kolby kukurydzy obierz, zdejmując jej ubranko i włosy, a jeżeli trzon również wystaje, odetnij jego fragment. Przygotuj duży garnek i zagotuj w nim wodę na wysokość około 12-15 cm, wsyp 1 płaską łyżkę soli (nie więcej, bo kolby będą niesmaczne).
Wrzuć kukurydzę do garnka, kiedy woda zacznie się gotować. Nie dawaj zbyt wiele kolb naraz do naczynia, powinny swobodnie się kręcić. Po 10-15 minutach, wyłącz palnik i wyjmij kukurydze na deskę po to, aby woda mogła z nich sama odparować. Podawaj z masłem i ostrą papryką, albo inaczej wedle uznania.
Zobacz też:
Wrzuć ten składnik do pasty jajecznej. Będzie wyrazista i kremowa jak masełko
Ta sałatka to hit na upalne dni. Orzeźwia i sprawdzi się do obiadu lub na grilla
Ciocia zdradziła mi ten trik. Dzięki temu owoce nie opadają już na spód ciasta