Tych warzyw jeszcze nie zbieraj z grządek. Kiedy lizną je pierwsze mrozy, będą smaczniejsze

kobieta.gazeta.pl 6 dni temu
Zdjęcie: Warzywa, fot. Andie_Alpion / iStock


Niektóre warzywa zbierane późną jesienią nabierają wyjątkowego smaku i trwałości. Wszystko za sprawą niskich temperatur, które wydobywają z nich to, co najlepsze. Jakie warzywa wytrzymują przymrozki? Niestraszne im chłodne podłoże ani niskie temperatury.
Istnieją warzywa, które doskonale znoszą jesienne chłody, dzięki czemu mogą pozostać na grządkach choćby po pierwszych przymrozkach. Trzymane na zewnątrz, bez konieczności przechowywania w piwnicy, zachowują świeżość, a ich smak często staje się lepszy. To wygodne rozwiązanie, które pozwala wykorzystywać ich świeżość w kuchni na bieżąco.


REKLAMA


Zobacz wideo Czy w supermarkecie można kupować warzywa? Ekspert zwrócił uwagę na coś innego. "Mrożone są bezpieczne"


Jakie warzywa wytrzymują przymrozki? Mogą długo zostać na grządkach
Późnojesienne noce, choć dla wielu roślin stanowią zagrożenie, odpornym gatunkom przynoszą korzyści, działając jak naturalny polepszacz smaku. Pod wpływem przymrozków w ich komórkach zachodzą zmiany, w wyniku których skrobia przekształca się w cukry, nadając warzywom głębszy, słodszy smak i całkowicie niwelując pierwotną goryczkę. Lista odpornych roślin jest całkiem długa, a poniżej znajdziesz najpopularniejsze z nich.


Warzywa korzeniowe, takie jak marchewka, pietruszka oraz seler. Ich zbiory warto zaplanować na koniec października. Zanim zaniesiesz je do piwnicy, po wykopaniu niech trochę poleżakują na grządce. Dzięki temu nabiorą pełni smaku i zahartują się przed przechowaniem.
Brukselka. Z powodzeniem wytrzyma do połowy grudnia. Małe kapustki możesz zjadać na bieżąco lub bezpośrednio po zbiorach, przechowywać je w piwnicy.
Późne odmiany pora. Warto sadzić ich taką ilość, którą jesteśmy w stanie zjadać na bieżąco. Warzywa te nie przepadają za przechowywaniem i często tracą na jędrności i smaku. jeżeli zostawimy je na grządce, mogą przetrwać choćby zimę. Żeby jednak do tego doszło, warto zapewnić im warstwę izolacyjną ze specjalnego materiału.
Jarmuż. Kiedy będzie miał styczność z pierwszymi przymrozkami, z liści zniknie charakterystyczny, gorzki smak. Obrywaj regularnie wierzchnie liście, dzięki czemu stale będą wyrastać nowe.


Por, fot. LDProd / iStock Por, fot. LDProd / iStock


Jakie warzywa sadzić w październiku? Wczesna wiosna przywita cię pysznymi zbiorami
Październik w ogrodzie to czas, gdy przyroda zwalnia, ale gleba wciąż kryje w sobie potencjał na kolejny sezon. To idealny moment, aby posadzić warzywa, które przetrwają zimowe chłody i na wiosnę dostarczą świeżych plonów. Czosnek, znany z odporności, uwielbia jesienny chłód. Wystarczy wsadzić zdrowe ząbki, ostrym końcem do góry, na kilka centymetrów głębokości, w dobrze przygotowaną ziemię. Spokojnie przetrwa zimę, a na wiosnę wzejdzie pełen sił.


Cebula ozima również doskonale znosi chłodne dni. Posadzone jesienią cebulki ukorzenią się przed mrozami i będą gotowe na wiosenne zbiory. Pamiętaj także o szpinaku zimowym, sałacie i rukoli. Ich nasiona, wysiane w październiku, bez problemu przetrwają mrozy, by wraz z pierwszymi promieniami wiosennego słońca rozpocząć wzrost, zapewniając świeże, zielone liście na wiosnę.Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej. Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu. Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału