Tych produktów lepiej w nie przyrządzaj w airfryerze. Chodzi o bezpieczeństwo i jakość posiłków

g.pl 4 dni temu
Jednym z najlepszych pomocników kuchennych jest airfryer. Korzystając z niego, trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach. Nie zastąpi on bowiem wszystkich urządzeń, a przyrządzanie w nim dań w niewłaściwy sposób może się dla nas skończyć naprawdę źle.
Airfryer od jakiegoś czasu bije rekordy popularności wśród urządzeń kuchennych. Dzięki temu niewielkiemu urządzeniu z łatwością można przygotować mnóstwo pysznych dań, które nie wymagają korzystania z tłuszczu (np. oleju). Nie można jednak dać się zwieść jego wszechstronności. Warto pamiętać, jakich produktów nie należy przyrządzać we frytkownicy beztłuszczowej oraz których naczyń lepiej do niego nie wkładać. Brak ostrożności może mieć bowiem poważne konsekwencje.


REKLAMA


Zobacz wideo Frytki Halloumi z dipem z awokado [HAPS VEGE]


Co można zrobić w airfryerze? Wszechstronny przyrząd nie toleruje wszystkich produktów
Pizza, frytki, warzywa, ciasta i inne wyśmienite potrawy - airfryer może pomóc nam przygotować naprawdę wiele smakołyków. Nie dajmy się jednak zwieźć jego wspaniałym funkcjom i pamiętajmy, iż pewne produkty lepiej przyrządzić w piekarniku. Dlaczego? Chodzi o grzałkę, która w większości frytkownic beztłuszczowych jest zlokalizowana u góry i nie zabezpiecza jej żadna pokrywa. W związku z tym, kiedy wsadzimy do pojemnika mięso typu boczek, karkówka lub stek, w czasie wytapiania się tłuszczu istnieje ryzyko zadymienia całej kuchni (przewidując najlepszy scenariusz).
Zobacz też: Obiad za godzinę, a mięso zamrożone i twarde jak skała? Oto co zrobić
Podobną reakcję mogą wywołać zupy lub inne wodniste potrawy, które w czasie gotowania zaczynają wrzeć i wydzielać mnóstwo pary. Nadmiar cieczy może źle wpłynąć na funkcjonowanie grzałki. Starajmy się również nie wrzucać do airfryera lekkich produktów typu rukola, jarmuż, szpinak - pod wpływem powietrza zaczną tańczyć w kotle. Spore ryzyko niesie za sobą też przyrządzanie popcornu w tym urządzeniu. Przygotowując tę przekąskę, naprawdę trzeba mieć się na baczności.


Popcorn z airfryera. Nie czekaj, aż maszyna zapiszczy. Kontroluj cały proces dla własnego dobra
Najwygodniejszą metodą przygotowania popcornu jest wrzucenie ziaren do airfryera. Nie można jednak wykonać tej czynności całkiem bezmyślnie. Pamiętaj, żeby nie używać zbyt dużej ilości produktu. Po pęknięciu mogą zająć sporą część pojemnika, przez co tłuszcz będzie miał do pokonania znacznie mniejszy dystans, aby zetknąć się z grzałką. W takim przypadku historia będzie wyglądać podobnie jak w przypadku wspomnianych wcześniej mięsiw. Staraj się regularnie potrząsać koszykiem i pilnować procesu wygrzewania się ziaren. W ten sposób unikniesz potencjalnego nieszczęścia. W niektórych poradnikach opcjonalnie zaleca się używać folię aluminiową. Decydując się na ten krok, również należy przestrzegać określonych reguł.


Wkłady do airfryera. Nie każdy materiał można poddać procesowi ogrzewania we frytkownicy
Mówi się, iż airfryer można traktować tak samo jak piekarnik. Różnica jest taka, iż urządzenie to szybciej się nagrzewa i przyrządza sprawniej niektóre potrawy. Nie zmienia to jednak faktu, iż możemy wkładać do niego te same naczynia co do jego rodzimej wersji. Przygotowując dania we frytkownicy beztłuszczowej, korzystaj zatem z:


Sylikonowych naczyń
Żaroodpornego szkła
Ceramiki
Stali nierdzewnej


Chcąc wyłożyć poszczególne naczynia papierem do pieczenia lub folią aluminiową pamiętaj, aby były one dokładnie przycięte. Unikaj sytuacji, w której małe zawiniątko pod wpływem ruchu powietrza mogłoby powędrować w stronę grzałki. Zawsze dokładnie dociskaj te materiały żywnością, którą chcesz poddać obróbce termicznej.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału