Pączki pieczone z marmoladą — składniki
Do przygotowania około 16 sztuk pączków pieczonych z marmoladą potrzebujesz:
- ½ łyżeczki soli,
- 10 g drożdży suszonych,
- 100 ml ciepłego mleka,
- 170 g cukru pudru,
- 170 g miękkiego masła,
- 200 g marmolady,
- 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej,
- 370 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 50 g cukru,
- sok z ½ cytryny.
Możesz zastąpić drożdże suszone świeżymi, jednak pamiętaj, iż musi ich być więcej (35 g) oraz konieczne będzie przygotowanie rozczynu. Do świeżych drożdży dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż wyrośnie. Z kolei sok z połowy cytryny do lukru możesz zastąpić wodą. Dodaj jej około 5 łyżek.
Sprawdź również: Przepis na faworki prosto z Rzymu. Wręcz rozpływają się w ustach
Jak przygotować pączki pieczone z marmoladą?
Jajka i masło muszą mieć temperaturę pokojową. Do miski wlej letnie mleko, wsyp suche drożdże, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i sól, wymieszaj. W suchych składnikach zrób wgłębienie i wlej mleko z drożdżami. Zacznij wyrabiać ciasto — manualnie lub mikserem z hakami — dodając po kolei trzy jajka. Do gładkiego ciasta dodawaj porcjami masło. Gdy ciasto będzie błyszczące i odklejające się z ręki, przestań je wyrabiać i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Sprawdź również: Te pączki możesz jeść choćby na diecie. Nie podnoszą cukru
Ciasto przełóż na obsypaną mąką stolnicę lub blat. Ciasto na pączki wyrabiaj chwilę dłońmi, rozpłaszcz na grubość ok. 1 cm. Wytnij z niego kółka o średnicy 7-8 cm, na każde nałóż łyżkę marmolady, złóż na pół i zlep. Pączki przełóż na papilotek łączeniem do dołu i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Pod koniec tego czasu piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Wierzch pączków posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz przez 17 minut w rozgrzanym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 5 minut, polukruj i posyp skórką z pomarańczy. Pieczone pączki z marmoladą są gotowe!
Zobacz też:
Ta tarta błyskawicznie znika z talerza. Zachwyci swoim smakiem i wyglądem jak z cukierni
To najlepsza mąka na faworki. Nigdy więcej nie wyjdą twarde
Nie tylko bulion. Ta lemoniada też ma mnóstwo kolagenu na stawy i skórę