​Tych pączków nie musisz smażyć na oleju. Są lekkie i mniej kaloryczne

top.pl 11 godzin temu
Zdjęcie: /Adam STASKIEWICZ/East News /East News


Największym problemem z jedzeniem pączków jest to, iż ciężko poprzestać na zjedzeniu jednego. Szczególnie jeżeli pomyślimy sobie o kaloriach, w tych tradycyjnych słodkościach, które smażymy na oleju lub smalcu. Jest jednak świetna alternatywa. Oto przepis na pączki pieczone z marmoladą, które są o wiele mniej kaloryczne.

Pączki pieczone z marmoladą — składniki

Do przygotowania około 16 sztuk pączków pieczonych z marmoladą potrzebujesz:

  • ½ łyżeczki soli,
  • 10 g drożdży suszonych,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 170 g cukru pudru,
  • 170 g miękkiego masła,
  • 200 g marmolady,
  • 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej,
  • 370 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 50 g cukru,
  • sok z ½ cytryny.

Możesz zastąpić drożdże suszone świeżymi, jednak pamiętaj, iż musi ich być więcej (35 g) oraz konieczne będzie przygotowanie rozczynu. Do świeżych drożdży dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż wyrośnie. Z kolei sok z połowy cytryny do lukru możesz zastąpić wodą. Dodaj jej około 5 łyżek.

Sprawdź również: Przepis na faworki prosto z Rzymu. Wręcz rozpływają się w ustach

Jak przygotować pączki pieczone z marmoladą?

Jajka i masło muszą mieć temperaturę pokojową. Do miski wlej letnie mleko, wsyp suche drożdże, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i sól, wymieszaj. W suchych składnikach zrób wgłębienie i wlej mleko z drożdżami. Zacznij wyrabiać ciasto — manualnie lub mikserem z hakami — dodając po kolei trzy jajka. Do gładkiego ciasta dodawaj porcjami masło. Gdy ciasto będzie błyszczące i odklejające się z ręki, przestań je wyrabiać i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Sprawdź również: Te pączki możesz jeść choćby na diecie. Nie podnoszą cukru

Ciasto przełóż na obsypaną mąką stolnicę lub blat. Ciasto na pączki wyrabiaj chwilę dłońmi, rozpłaszcz na grubość ok. 1 cm. Wytnij z niego kółka o średnicy 7-8 cm, na każde nałóż łyżkę marmolady, złóż na pół i zlep. Pączki przełóż na papilotek łączeniem do dołu i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Pod koniec tego czasu piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Wierzch pączków posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz przez 17 minut w rozgrzanym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 5 minut, polukruj i posyp skórką z pomarańczy. Pieczone pączki z marmoladą są gotowe!

Zobacz też:

Ta tarta błyskawicznie znika z talerza. Zachwyci swoim smakiem i wyglądem jak z cukierni

​To najlepsza mąka na faworki. Nigdy więcej nie wyjdą twarde

Nie tylko bulion. Ta lemoniada też ma mnóstwo kolagenu na stawy i skórę

Idź do oryginalnego materiału