Twoje jelita pokochają tę zupę. Mało kto wie, jaka jest zdrowa

top.pl 11 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Podczas świąt wielkanocnych spożywamy wiele tradycyjnych dań. Jedną z potraw, które Polacy serwują w świąteczny dzień, jest żurek. Okazuje się, iż owa zupa jest niezwykle zdrowa, bowiem zawiera wiele cennych substancji mających zbawienny wpływ między innymi na jelita.

Żurek – niezwykle zdrowa zupa o cennych adekwatnościach

Żurek, zwany również żurem, to tradycyjna zupa kuchni polskiej, którą bardzo często jada się przy okazji świąt wielkanocnych. Ma charakterystyczny, intensywny i lekko kwaśny smak. Nierzadko podaje się ją w chlebie.

Olbrzymim atutem żurku jest obecność wielu cennych składników odżywczych. Wynika to z tego, iż owa zupa powstaje na bazie zakwasu z chleba lub mąki żytniej. Ów zakwas zawiera kwas mlekowy oraz bakterie fermentacji mlekowej. Rzeczone związki wykazują zbawienny wpływ na układ pokarmowy, a w szczególności na jelita. Poprawiają procesy trawienne, a także zapobiegają zaparciom.

Co więcej, w składzie żurku znajduje się mnóstwo cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Mowa tutaj między innymi o witaminach z grupy B, miedzi, potasie czy wapniu.

Przeczytaj też: Wielkanocny żurek z przepisu Makłowicza nie ma sobie równych. najważniejszy jest jeden składnik

Jak zrobić pyszny zakwas na żurek? Jelita ci podziękują

Kluczem do wykonania dobrego żurku jest zakwas. Ten zwykle powstaje na bazie mąki żytniej bądź chleba. Czasem wykorzystuje się także zmielone płatki owsiane.

Do wykonania dobrego zakwasu na żurek potrzebne będą:

  • 6 łyżek mąki żytniej z pełnego przemiału;
  • 4 liście laurowe;
  • 6 ziaren ziela angielskiego;
  • 4 ząbki czosnku;
  • około 500 ml przegotowanej wody.

Przepis jest banalnie prosty. Najpierw należy zaopatrzyć się w dość duży słoik. Należy go dokładnie wyczyścić i osuszyć. Do środka wsypujemy mąkę, zalewamy ją wodą, a następnie wrzucamy pozostałą część składników. Całość dokładnie mieszamy, a potem przykrywamy gazą. Oplatamy całość gumką recepturką, żeby się trzymało.

Zakwas będzie gotowy mniej więcej po 7 dniach. Trzeba pamiętać o tym, by codziennie go lekko zamieszać dzięki czystej łyżki.

Zobacz też:

Te placki biją na głowę pancakes. Wychodzą miękkie i puszyste jak chmurki

Szybki, prosty i zdrowy deser. Zrobisz go z 2 składników, a dzieci będą w 7 niebie

Ma więcej błonnika niż otręby i siemię lniane. Włącz do diety, jeżeli chcesz schudnąć

Idź do oryginalnego materiału